Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler blir spelberoende

Färre spelar men fler blir beroende. Samtidigt kan monopolet luckras upp medan spelbranschen växer så det knakar.

Finansdepartementet leder en utredning som ska mynna ut i ett förslag till en ny spelreglering. Tanken är att genom licensiering reglera alla spelbolag som riktar sig till en svensk marknad. Jimmy Nilsson är rådgivare på Spelberoendes förening i Göteborg och är starkt kritisk till att fler bolag ska kunna etablera sig i landet.

– Det är helt vansinnigt, då legaliserar vi en av de allra farligaste drogerna. Vi släpper in vargen i fårhagen. Det är framför allt de utländska bolagen som väljer vinst före ansvar och moral.

Han har själv erfarenhet från spelmissbruk och har arbetat med föreningen sedan sex år tillbaka. Föreningen är ideell och erbjuder självhjälp genom gruppsamtal. De har en strid ström av besökare, både spelare och anhöriga som på något sätt drabbats av spelandets baksida. Majoriteten av dem är unga män.

– Jag hoppas åtminstone att det sätts ett hårt regelverk som kontrollerar bolagen, vilka spelformer som får finnas och hur de får marknadsföra sig. Men de drivs alla av vinstintressen så de kommer alltid att försöka tjäna pengar på andras missbruk.

En studie från Folkhälsomyndigheten visar att cirka två procent av Sveriges befolkning har spelproblem. Jämfört med en tidigare undersökning från 2008 har andelen spelare minskat. Men de som har allvarliga problem har blivit fler, från omkring 24 000 personer till 31 000 personer. Branschföreningen för onlinespel (BOS) företräder 19 av de utlandsregistrerade spelbolagen, bland dem bjässarna Unibet och Mr. Green. Generalsekreterare Gustaf Hoffstedt berättar att BOS tror att införandet av en svensk licens kommer att gynna alla.

– Då kan man införa en central avstängning som innebär att om någon spelar för mycket så blir den personen avstängd från alla bolag i stället för bara ett.

Han menar att föreningen arbetar förebyggande genom att de kontrollerar spelarens identitet och på så sätt stänger ungdomar ute. När de ser att någon förändrar sitt spelbeteende ska de även ta kontakt med spelaren. Men i realiteten är det sällan de stänger av någon från sidan.

– Oavsett vad vi gör så går det inte att få ner andelen till noll. Vi kommer alltid att ha ett problem med missbruk. Men det är fortfarande en ung bransch. Jag tror inte alla åtgärder är uttömda.

Däremot anser han att det är statens roll att se till att de som far illa av spelandet får hjälp. I dagsläget omfattas inte spelmissbruk av Socialtjänstlagen vilket innebär att kommunerna inte har någon skyldighet att erbjuda hjälp för de som är spelberoende.