Alliansens partiledare möttes

ANNONS
|

16.07: Under måndagseftermiddagen, enligt vad TT erfar klockan 16.00, träffade statsministern de tre övriga partiledarna i alliansen i Rosenbad för att prata om valutgången.

Ingen av partiledarna vill kommentera mötet och enligt medarbetare som TT talat med känner ingen av dem att de har något mer att säga för dagen.

16.06: Enligt statsvetarprofessorn Sören Holmberg finns det en valmatematisk möjlighet att ett antal fasta mandat som tilldelats Socialdemokraterna rent teoretiskt i stället kan komma att gå till den borgerliga sidan, något som i så fall kommer att framgå vid den fortsatta rösträkningen.

–Det kan bli så att valet avgörs på onsdag, säger han.

ANNONS

16.06: Fredrik Reinfeldt utesluter förslaget som kommit från en del både borgerliga och socialdemokratiska debattörer att han i det läge som uppstått borde bilda en koalition med Mona Sahlin.

–Jag tror att det i grunden är bra, som både jag och Mona Sahlin sagt under hela valrörelsen, att det finns tydliga regeringsalternativ och att väljarna känner att man faktiskt kan välja. Vi ska akta oss för en situation där man hur man än röstar får samma regering, säger Fredrik Reinfeldt.

–Däremot vill jag vara tydlig med att vi har en lång rad områden, där vi traditionellt och förhoppningsvis också i framtiden, faktiskt har en samsyn mellan alliansens fyra partier och Socialdemokraterna. Det ska jag ta min del av ansvaret för att vårda framöver, om det finns intresse och gehör.

Fredrik Reinfeldt utesluter förslaget som kommit från en del både borgerliga och socialdemokratiska debattörer att han i det läge som uppstått borde bilda en koalition med Mona Sahlin.

– Jag tror att det i grunden är bra, som både jag och Mona Sahlin sagt under hela valrörelsen, att det finns tydliga regeringsalternativ och att väljarna känner att man faktiskt kan välja. Vi ska akta oss för en situation där man hur man än röstar får samma regering, säger Fredrik Reinfeldt.

ANNONS

– Däremot vill jag vara tydlig med att vi har en lång rad områden, där vi traditionellt och förhoppningsvis också i framtiden, faktiskt har en samsyn mellan alliansens fyra partier och Socialdemokraterna. Det ska jag ta min del av ansvaret för att vårda framöver, om det finns intresse och gehör.

Enligt statsvetarprofessorn Sören Holmberg finns det en valmatematisk möjlighet att ett antal fasta mandat som tilldelats Socialdemokraterna rent teoretiskt i stället kan komma att gå till den borgerliga sidan, något som i så fall kommer att framgå vid den fortsatta rösträkningen.

– Det kan bli så att valet avgörs på onsdag, säger han.

14.40: På Miljöpartiets presskonferens ser båda språkrören allvarliga ut. Peter Eriksson inleder med att säga att Miljöpartiet har gjort ett "starkt och bra val". Men:

– Vi beklagar djupt den uppkomna situationen i Sveriges riksdag som vi har idag.

Han säger också att det inte går att utesluta ett annat valresultat efter att alla röster är räknade.

– Alliansen kan fortfarande få egen majoritet.

Han fortsätter:

– Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen sagt att han och Alliansen sitter kvar. Det innebär att han tror att de kommer att bemästra det här läget.

– Reinfeldt har sagt att ha ska ta kontakt med Miljöpartiet efter att de sista rösterna har räknats på onsdag. Han har inte hört av sig nu eller tidigare. Vi för inga samtal eller förhandlingar.

ANNONS

När Maria Wetterstrand tar över inleder hon sitt anförande med att kritisera Alliansens politik – sjukförsäkringarna, skattesänkningarna, hur de har "chockhöjt" a-kassan, integritets- och skolfrågorna samt Alliansens klimatpolitik, som hon anser obefintlig. Hon betonar:

–Miljöpartiet kommer inte att bli stödparti åt alliansen. Vår bedömning är att vi inte har fått mandat från väljarna att inleda förhandlingar med alliansen om att vare sig bilda regering eller ingå i ett samarbete.

Enligt Wetterstrand bör Reinfeldt ta kontakt med de rödgröna för att diskutera det parlamentariska läget när alla röster är räknade.

– Vi tycker att ansvaret ligger på alla sju partierna och det vore konstigt om inte riksdagens största parti fanns med i en sådan diskussion. Om Fredrik Reinfeldt tar en kontakt så kommer vi att föreslå att han tar en djupare och bredare diskussion med de rödgröna partierna.

Peter Eriksson fortsatte:

–Om det oklara parlamentariska läget skulle kvarstå efter sluträkningen anser vi att det naturliga vore att Reinfeldt tar kontakt med de rödgröna för att diskutera situationen. Ansvaret för att diskutera läget gäller för sju partier, inte bara för ett.

MP:s förslag att alla sju partier ska sätta sig ner och diskutera hur Sverige ska styras och hur Sverigedemokraterna ska bemötas är inget gemensamt rödgrönt initiativ, men språkrören har informerat de två övriga partierna om sitt utspel.

ANNONS

– Det är inte bara en fråga om att bilda en regering utan också om vilket förhållningssätt vi ska ha till varandra och till det nya partiet som kommer in. Detta är det bästa demokratiska sättet att hantera det, säger Peter Eriksson.

Språkrören säger att de inte är ute efter en storkoalition.

– Vi har inga mer långtgående planer med det utan vi tycker att det är nödvändigt att även det största partiet är med i diskussionen, eftersom vi har fått ett väldigt speciellt parlamentariskt läge, som sju partier tycker är beklagligt. Man kan inte bara lämpa över ansvaret på ett parti, säger Wetterstrand.

Miljöpartiet har inte diskuterat frågan om misstroendeförklaring och språkrören påpekar att MP inte ens är tillräckligt stort för att väcka en sådan, eftersom det krävs stöd från en tiondedel av riksdagens ledamöter.

– Om det skulle bli aktuellt i framtiden så är det i så fall en gemensam rödgrön, säger Eriksson.

De två anser också att det inte i dag finns någon som helst anledning att diskutera ett nyval.

Samtidigt konstaterar de båda att valet inte är avgjort ännu. De hänvisar till egna statistiker som räknat ut att flera mandat hänger löst och att de kan falla ut till alliansens fördel.

ANNONS

– Det är mer oklart än det ser ut, säger Peter Eriksson och hänvisar till att de sista rösterna som räknas, däribland utlandsrösterna, brukar vara till fördel för de borgerliga.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap i Göteborg och socialdemokrat, tycker inte att det är konstigt att Miljöpartiet i första skedet är tveksamt till ett samarbete med alliansen.

– Miljöpartiet måste ha någon form av förankring hos sina rödgröna samarbetspartner, framför allt socialdemokraterna, för att göra detta. Om Peter Eriksson i dag sagt att man omedelbart går in i förutsättningslösa samtal med Reinfeldt är det klart att samarbetspartierna hade blivit irriterade. Här måste man nog prata sig samman på den rödgröna sidan. Sedan kommer bollen ändå att hamna hos Miljöpartiet, säger Bjereld.

– Det kan bli så att de rödgröna kommer överens om att det som gynnar dem alla tre bäst är att säga nej till Reinfeldts invit. Det kan också vara så att Miljöpartiet vill haka på, men behöver tid för att förankra idén hos socialdemokraterna. Reinfeldt kommer ju inte att vilja ha in socialdemokraterna, så det kan bli ett kallt krig på flera fronter.

Men Bjereld tror inte alls på att ett eventuellt samarbete skulle innebära ministerposter för Miljöpartiet.

ANNONS

– Hela regeringen är ansvarig för alla regeringens beslut så man kan inte sitta som miljöminister och inte ta ansvar för försvarspolitiken eller skolpolitiken. Då skulle Miljöpartiet tvingas ta ansvar för en allianspolitik som det under hela valrörelsen har förkastat.

14.07:

Fredrik Reinfeldt ger ett lugnt och samlat intryck när han möter ett stort pressuppbåd i Rosebad. Han inleder med att tala om att Moderaterna har gjort en bred framryckning, han ger Västsverige som ett exempel på en plats där partiet gjort en framryckning. Detta efter industrikrisen.

Reinfeldt tog också upp det faktum att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen.

–Hur ska man nu se på att Sverigedemokraterna som fått 330000 röster? Deras kärna består, de vill se ett helt annat Sverige. Men det är inte samma sak som att deras röstande tycker likadant, fortsatte Reinfeldt.

Hur blir det då med regeringen? Det mest klara besked Reinfeldt gav var: han vill ha mer tid.

– Vi kommer att göra det som svenska folket förväntar sig av oss, nämligen att vi tar ansvar för det valresultat som blev, utan att vi använder oss av ord som kaos. Det här ska ske med ordning och reda, i den takt och det tempo som är avsett.

ANNONS

Riksdagen ska ha upprop 4 oktober, dagen efter ska en regeringsförklaring och en ny regering presenteras.

–Vi ska använda tiden fram till dess att fundera och analysera valresultatet och före en dialog. Inte via medier utan med varandra.

– Det är bra om valresultatet får sjunka in först, om rösterna blir helt färdigräknade, och att vi hinner analysera och diskutera. Det måste få sätta sig, det måste få föras diskussioner. Jag kommer inte att ge besked om minutscheman för våra telefonkontakter.

Reinfeldt säger att det finns spekulationer kring namn och sammansättningar, men allt som inte har sagts av honom själv är fel.

– De tips ni får stämmer inte om det inte är jag som säger det, klargjorde Reinfeldt.

Att Reinfeldt inte har talat med Miljöpartiet än framkom på pressträffen.

–Vi ägnar enormt mycket tid åt att kommentera opinionsundersökningar och mycket mindre tid att diskutera valresultatet. Man måste stanna upp och ta in det som helhet. Man ska också få ha tid för reflektion och låta valresultatet få sjunka in och fundera över sitt vägval framöver, sade Reinfeldt som inte ville tala om någon tidpunkt för kontakter med Miljöpartiet.

–Det finns ett ömsesidigt ansvar för att isolera Sverigedemokraterna, konstaterar han.

ANNONS

Reinfeldt menar att man får respektera SD, eftersom de har väljarstöd.

–Men vi behöver inte samarbeta med dem. Vi gör inga genomgångar av frågorna för att anpassa dem till Sverigedemokraterna. Det blir ökad osäkerhet i riksdagen, men vi tänker inte förändra vår politik, säger Reinfeldt.

13.46:

–Vi har börjat den långa viktiga eftervalsanalysen, sade Mona Sahlin, när hon kom ut från mötet med verkställande utskottet.

Den nya gruppen ska både analysera vad som gick fel i valet men också komma med förslag på hur Socialdemokraterna kan ta tillbaka rollen som det stora progressiva partiet i svensk politik.

Sahlin sade att hon känner ett mycket starkt stöd, hon försvarade det rödgröna samarbetet och underströk att Miljöpartiet hör till den rödgröna oppositionen.

13.07: En hurtfrisk Kristian Luuk mötte partiledarna i SVT:s valvaka. Hans insats föll dock inte väl ut hos alla. På Twitter rasar tittare och kulturprofiler sågar inslagen.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman anser att scenen när SD:s Jimmie Åkesson anlände till tv-huset, ihop med Luuks möte med Bert Karlsson, går till historien som en av SVT:s mest förnedrande stunder någonsin.

"Vad han (Bert Karlsson) gjorde där kan och bör bli föremål för en av de svenska mediernas allvarligare eftervalsanalyser", skriver Wiman, och fortsätter:

ANNONS

"Luuk lade armen runt Åkessons axlar och ställde den för svensk politik då brännheta frågan: 'Har du fått något att käka?'."

Själv var Luuk nöjd med sin insats och anser att balansen i programmet blev bra.

12.39: Statsminister Fredrik Reinfeldt har kallat till presskonferens i Rosenbad i eftermiddag klockan 14, uppger presschef Roberta Alenius.

Även MP:s språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson ska kommentera det parlamentariska läget i samband med en annan pressträff. Det görs klockan 14.30 i riksdagens presscentrum.

12.23: Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger nu till Ekot att han inte är främmande för att ta upp en diskussion med allianspartierna i det nya parlamentariska läget.

–Vi måste ju kunna samtala med varandra efter ett valresultat som är oklart. Men det är rimligt att man väntar med sånt tills valresultatet är färdigt. Det kan ju fortfarande ändra sig i viss utsträckning utifrån de röster som räknas på onsdag, säger Eriksson.

–Vår tolkning av vad Reinfeldt säger är att han säger att alliansen regerar vidare och det oroar mig för jag tror att de underskattar problemen i den situationen. Men vi får se vad han har att säga.

–Men det är väldigt svårt nu. Vi har varit väldigt tydliga med att vi vill ha en rödgrön majoritet efter valet så våra väljare räknar nog med att vi i allt väsentligt håller fast vid den linjen.

ANNONS

12.17:

– Vi är beredda att samtala och förhandla med alla partier i riksdagen, under förutsättning att vi får någonting tillbaka, sade Jimmie Åkesson efter sitt första besök i riksdagen som ledare för ett riksdagsparti.

Dagen efter valet var Jimmie Åkesson (SD) den förste partiledaren som riksdagens talman Per Westerberg (M) tog emot. Det var en rent praktisk information som talmannen gav Åkesson och Sverigedemokraterna.

– Och som jag tolkade det en välkomsthälsning, sade Åkesson efter att ha suttit med talmannen i en halvtimma.

Westerberg har till uppgift att fram till att riksmötet öppnar om två veckor förhandla sondera hos partierna för att vilket underlag det finns i riksdagen för regeringsalternativ.

– De som ger oss mest tillbaka har stora möjligheter att bilda en regering. Vår utgångspunkt är att etablera en kontakt med alla partier i riksdagen, säger han.

Jimmie Åkesson hade inget besked att ge hur Sverigedemokraternas 20 ledamöter kommer att ställa sig om det väcks misstroendevotum mot en Reinfeldtregering.

– Frågan är för tidigt väckt och det finns heller inget sådant förslag, sade han innan några Säpopoliser föste in honom i en bil.

11.54: Finansmarknadsminister Mats Odell anser att Kristdemokraterna måste få behålla sina tre ministerposter.

ANNONS

Via sin pressekreterare Mia Widell hälsar han att ”tre ministerposter är ett minimum för ett väl fungerande samarbete som ska hålla över tid”.

KD har i dag tre poster – socialminister Göran Hägglund, äldreomsorgsminister Maria Larsson och finansmarknadsminister Mats Odell.

Det blir nu en förhandling mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och övriga borgerliga partiledare om hur fördelningen mellan partierna ska se ut i den kommande regeringen.

11.44: Statsminister Fredrik Reinfeldt har inlett sin arbetsdag på regeringskansliet i Rosenbad, uppger hans presschef Roberta Alenius.

11.43: SD:s valframgångar har sitt personella pris på lokal nivå, konstaterar antirasistiska Expo. Partiet saknar företrädare på åtminstone 27 olika politiska poster runtom i Sverige. I 20 kommuner har SD inte tillräckligt med kandidater.

11.23: Wanja Lundby-Wedin lämnar verkställande utskottets möte på Socialdemokraternas partihögkvarter för att skynda vidare till LO:s styrelsemöte. Till de väntande medierna säger hon att ansvaret för att det bildas en majoritetsregering nu ligger hos Fredrik Reinfeldt.

– Fredrik Reinfeldt har ju faktiskt kämpat för i grundlagsutredningen att om man hamnar i minoritetsställning ska man gå till talmannen och begära sitt avsked. Sedan är det talmannens sak att se till att det bildas en regering.

Hon fortsätter:

ANNONS

– Jag säger inte att det skulle ha gjorts nu, men när han inte har brytt sig om det, kan man inte lägga ansvar på någon annan.

Det inte har varit någon diskussion på VU-mötet om Mona Sahlins ställning, enligt Lundby-Wedin, som också säger att hon anser att samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet bör fortsätta.

– Det fick för kort tid på sig.

11.16: Just nu rapporterar GP:s reporter Dick Henriksson att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är hos talmannen Per Westerberg. Varför vet vi än så länge inte.

Till TT säger Åkesson att han inte vet vad de två ska prata om.

–Det är talmannen som har kallat mig, så vi får väl se vad han säger.

11.05: Miljöpartiet vill inte berätta vilka möten som ska hållas under dagen och hänvisar till att man vill ha arbetsro.

TT: Hur är stämningen i partiet när det gäller samarbete med regeringen?

–Framför allt tror jag inte att vi har mandat från väljarna att göra det. Vi gick till val på en rödgrön regering, säger partisekreteraren Agneta Börjesson.

Så du ser inte en möjlighet till någon typ av samarbete?

–Jag tror att det skulle vara jättesvårt, säger Börjesson.

ANNONS

Har Miljöpartiet något ansvar för att Sverigedemokraterna inte får något inflytande?

–Den som verkligen har ansvar är Fredrik Reinfeldt som sitter kvar och orsakar det här enorma kaoset.

10.17: ”Som man bäddar får man ligga”, skriver före detta MP-språkröret Birger Schlaug på sin blogg.

Han är inte överraskad av resultatet.

Enligt Schlaug förblindade tanken på personliga statsrådsposter tunga delar av ledningen för MP, vilket ledde till en sammanklistring med Socialdemokraterna. Han slår fast att den gemensamma valplattformen var ”förskräckande gråsossig”.

Att Sverigedemokraterna blev tungan på vågen påskyndar att det rödgröna blocket kommer att splittras, anser Schlaug.

Han tycker att det naturligaste vore att M och S bildar regering eftersom de två partierna står närmare varandra än S och MP.

Hans råd till Miljöpartiet är:

”Ta en fundering över partiets själ, var inte så räddhågsna, inte så fega. Bli en del av den nödvändiga samhällsförändringen, inte en del av det system som legitimerar en utveckling som riskerar leda till ekologisk kollaps och demokratins stegvisa nederlag”.

09.43: Även socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros anländer till mötet med partiets verkställande utskott på måndagsmorgonen. Så här kommenterar han valresultatet till TT:

–Det som är djupt allvarligt är att det inte finns en majoritet för en regering i Sverige och att det är ett oklart parlamentariskt läge. Vi har framför oss en period av diskussion och analys.

ANNONS

09.25: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT:

–Nu har vi alla ett ansvar att lösa den här situationen. Oavsett vad som har sagts i valrörelsen måste andra regler gälla nu och partierna måste prata med oss.

–Vi utgår från att de andra ser oss som en jämbördig partner. De andra partierna tvingas, oavsett hur det går, att förhålla sig till oss, även i invandrar- och integrationsfrågor.

08.45: GP:s reporter Kenny Genborg är på plats vid Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. Strax före klockan nio kommer Mona Sahlin dit. Hon är på väg till mötet med partiets verkställande utskott.

Hon har inte tid för någon längre kommentar, men på frågan om hon kan sitta kvar som partiledare svarar hon:

– Man är partiledare både i med- och motgång.

Sahlin blir tillfrågad om hennes framtid som partiledare ska diskuteras på mötet.

–Vi ska diskutera valresultatet och kaoset i riksdagen, säger hon.

På frågan hur hon mår säger hon:

–Trött, jag har knappt fått i mig i mitt kaffe, säger hon innan hon skyndar vidare in på mötet.

ANNONS