Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alliansen vill stoppa vindkraft i Hake fjord

Alliansen i Göteborg vill stoppa planerna för vindkraftverk i Hake fjord.

På onsdag lämnar Alliansen i Göteborg ett yrkande till kommunstyrelsen med krav på att Göteborg Energi AB tar tillbaka sitt överklagande av Mark- och miljödomstolens avslag på bolagets begäran om att få uppföra en vindkraftspark i Hake fjord.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I ett pressmeddelande skriver de att projektet saknar samhällsekonomisk bärighet och skulle medföra svåra ingrepp i ett område med ett stort naturvärde.

– Tunga remissinstanser och nu senast Mark- och miljödomstolen har sagt nej till exploateringen. Vi tycker därför att det är märkligt och olyckligt att en majoritet av bolagsstyrelsens ledamöter framhärdar med ett överklagande av domen, säger Jonas Ransgård (M).

I en debattartikel tisdagens GP skrev bland andra ordförande för Göteborg Energi, Elisabeth Undén (MP), att de problem, som en vindkraftpark i Hake fjord kan innebära, ska lösas.

– Bolaget vill inte äventyra möjligheterna till god sjöfart på de farleder som omgärdar vindkraftsparken och därför ska verken placeras så att de inte påverkar farlederna. För att säkra detta är vi i bolaget bered att flytta på vindkraftverk om påverkan visar sig bli stor. Vi föreslår också en muddringsfri byggmetod för att säkerställa att inga miljögifter sprids, skrev de bland annat.

Enligt Jonas Ransgård innebär alliansens nya förslag att Göteborgs stad som ägare utfärdar ett direktiv till bolagsstyrelsen att återta sitt överklagande.

– Med det vill vi sätta punkt för ett projekt som Miljöpartiet driver av ren prestige och mot bättre vetande, säger Jonas Ransgård i pressmeddelandet.

De röd-gröna partierna har varit för planerna, medan den borgerliga oppositionen redan tidigare sagt nej.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.