Alliansen vill ha betyg från fyran

ANNONS
|

Sedan hösten 2012 får alla elever betyg i årskurs sex. Men i många länder i Västeuropa får eleverna betyg betydligt tidigare än i Sverige.

Under alliansens snart åtta år i regeringsställning har betygsfrågan aktualiserats flera gånger. När betyg från årskurs sex infördes 2012 ville Folkpartiet att fjärdeklassarna skulle få betyg.

Kristdemokraterna och Centerpartiet tyckte i höstas att det räckte med betyg från årskurs sex.

Men Moderaterna deklarerade i oktober att de ville ha betyg tidigare än i årskurs sex..

Nu har de borgerliga partierna enats om att betyg från fjärdeklass är lämpligt. Partierna vill att betygen ska ges en gång per läsår till en början.

ANNONS

"Betyg, kunskapsmål och prov är inte hela lösningen på kunskapsutmaningen men det gör skolan mer fokuserad på att eleverna ska lära sig mer och på att tidigare fånga upp den som riskerar att halka efter eller behöver extra stimulans", skriver Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund på DN Debatt.

"Betyg ger tydlig information om hur eleven ligger till. Det ställer dessutom krav på läraren att precisera vilka elevens starka och svaga områden är."

Många elever har samma lärare i årskurs fyra till sex vilket, enligt de borgerliga partiledarna, gör att förändringen för mellanstadielärarnas del blir mindre nu än när betygen återinfördes i sexan för snart två år sedan..

När betyg ges i hela mellanstadiet kan kraven på individuella utvecklingsplaner och skriftliga omdömen avskaffas vilket, enligt allianspartiernas företrädare, minskar lärarnas administration.

De fyra vill dessutom att de nationella proven rättas externt, för att öka "likvärdigheten i bedömningen".

Alla elever i årskurs ett ska kunna läsa och förstå enklare texter.

"Genom ett nytt mål om läsförståelse för alla förstaklassare säkerställer vi att eleverna tidigt får hjälp", skriver de fyra allianspartiernas ledare.

Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram nationellt bedömningsstöd för läsning, skrivning och räkning. Det skall bli obligatoriskt för lärarna i årskurs ett att använda sig av bedömningsstödet från och med läsåret 2015/16.

ANNONS

"Det behövs för att kunna identifiera olika elevers behov av stöd och stimulans för att på så sätt höja resultaten", skriver de fyra partiledarna.

Socialdemokraternas talesperson i skolfrågor, Ibrahim Baylan, tycker inte att betyg redan i årskurs fyra är en bra idé.

– Vi har kommit överens om att ha betyg i sjätte årskursen, säger Baylan till Sveriges Radio Att nu föreslå nya betyg redan nästa mandatperiod tyder mer på att valpaniken har spritt sig än att det skulle hjälpa eleverna.

Lärarförbundet är kritiskt mot allianspartiernas förslag.

- Det här är ytterligare en detaljfråga som regeringen väljer att lyfta fram istället för att prata om det om verkligen skulle göra skillnad för svensk skola, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. Det vi behöver är bättre förutsättningar för lärarna och mer resurser till särskilt stöd så att alla elever når sina mål

Lärarförbundet stöder förslaget att digitalisera de nationella proven.

- Det är bra att regeringen äntligen förstår hur stor börda rättningen av alla de nationella proven är för lärarna, säger Sirén. Regeringen bör se över omfattningen av alla nationella prov. Lärare och elever går på knäna.

ANNONS