Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alliansen svek landsbygden

Moderaternas kritik av regeringen för den kris som drabbar mjölkbönderna ramlar obönhörligen tillbaka i deras eget knä, skriver Matilda Ernkrans (S), ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Landsbygdspolitik, 12/8

Vad gjordes för att stoppa flykten från landsbygden under Alliansens åtta år i regeringsställning? Under den tiden halverades antalet mjölkbönder.

Det är nu bråttom att ta tag i landsbygdens utmaningar och möjligheter. Därför arbetar regeringen med en nationell livsmedelsstrategi och har tillsatt en kommitté för en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. Vi socialdemokrater har under många år påpekat vikten av att Sverige behöver öka den svenska hållbara produktionen och exporten av svenska livsmedel.

Sänkt EU-stöd

Anna Kinberg Batra och Ulf Berg borde vara medvetna om den dåliga förhandlingen av landsbygdsprogrammet som Reinfeldt drev igenom 2013. Landsbygden fick betala den sänkta svenska avgiften, med 500 miljoner lägre EU-stöd till landsbygdsprogrammet.

När den förra regeringen till slut lämnade in ansökan om utformningen av programmet så fick man 330 frågor från EU-kommissionen och allt försenades. Här fick nya landsbygdsministern Sven-Erik Bucht ta över. Programmet har nu färdigställts på rekordtid och regeringen har satsat 150 miljoner extra på djurhälsa och klövvård och 200 miljoner extra på den ekologiska odlingen.

Landsbygdsministern har samlat alla intressenter i två högnivåmöten. Branschen och regeringen har utifrån dessa lagt fram ett handlingsprogram med 87 punkter, bland annat avsattes i vårbudgeten 500 miljoner till kreditgarantier för mjölkbönder, så att företag kan få ett lån för att klara en svår ekonomisk situation under krisen.

Höjde dieselskatten

Anna Kinberg Batra och Ulf Berg kritiserar också regeringen för höjda dieselpriser och handelsgödselskatt. Det är ohederligt. I våras meddelade regeringen att det just nu inte är aktuellt att införa en handelsgödselskatt, utan att först se över hur den på ett bättre sätt kan bli miljöstyrande. När det gäller dieselskatten så får lantbruksföretag göra avdrag och kompenseras från den höjning som sker nästa år. Moderaterna nämner dock inte att den borgerliga regeringen höjde dieselskatten fyra gånger.

Vi har nu en samarbetsregering som tror på svensk landsbygd och som satt igång arbetet med en nationell livsmedelsstrategi. Vi har allt fler medvetna konsumenter som efterfrågar hög kvalitet och schysta produktionsvillkor. Så kan svenska bönder stärkas, svensk hållbar livsmedelsproduktion växa och nya jobb skapas.

Matilda Ernkrans (S)

ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott