Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alliansen stärker kvinnorna

Den borgerliga regeringens politik ökar möjligheterna för kvinnor och män att leva i ett mer jämställt samhälle. Ett samhälle med fler kvinnliga företagare och delat föräldraansvar.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Alliansen har de senaste åren genomfört en rad reformer som lett till ökad jämställdhet i Sverige. Mer än en miljard kronor har satsas på att motverka våld mot kvinnor. Jobbskatteavdraget har gjort stor ekonomisk skillnad framförallt för låg- och medelinkomsttagare, vilka ofta är kvinnor. Inom vård- och omsorgssektorn har dörren öppnats för fler aktörer, vilket har inneburit ett större antal arbetsgivare att välja mellan, såväl som bättre möjligheter att starta eget, för alla de kompetenta kvinnor som är experter på sjukvård och äldreomsorg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rut-avdraget har fått vinnare i båda ändar. Människor som tidigare haft svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden har fått jobb och dubbelarbetande kvinnor som varit på väg att gå in i väggen, har haft råd att betala för städning och därmed fått lite mer fritid. Och som ett led i att göra föräldraskapet mera jämställt infördes häromåret jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen, vilken betalas ut till de mammor och pappor som delar föräldradagarna jämnare.

Med andra ord kan man konstatera att regeringen Reinfeldts politik är en politik för ett Sverige där människor av båda könen ges samma chanser och är lika mycket värda. Tyvärr verkar en stor del av väljarna inte ha insett det hur stora de positiva förändringarna är.

En Sifomätning som publicerades i samband med internationella kvinnodagen i våras, visade att en majoritet av de svenska kvinnorna sympatiserar med de rödgröna. Troligtvis för att de borgerliga har varit dåliga på att kommunicera sin jämställdhetspolitik till väljarna. Trots alla reformer som gynnar kvinnor, ses jämställdhet, feminism och genus alltjämt som typiska vänsterfrågor. Det är synd. För sanningen är att de borgerligas syn på kvinnor som starka kompetenta medborgare är långt mer sympatisk än den offerfälla dit vänsteralliansen knuffar in alla som inte råkar heta Göran, Lasse eller Leif.

Hoppingivande är dock att de borgerliga planerar att ytterligare förstärka sin jämställdhetspolitik. I fredags skrev jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP), Hillevi Engström (M), Annika Qarlsson (C) och Desirée Pethrus Engström (KD), som ingår i alliansens arbetsgrupp för jämställdhet, på GP Debatt.

De fyra förde fram regeringens satsning på tio nya punkter för ökad jämställdhet. Där ingår bland annat förenklade regler för jämställdhetsbonusen, insatser för att öka kvinnors företagande, ett ökat arbete för att både kvinnor och män skall ingå i bolagsstyrelser och bättre jämställdhetskompetens i skola och förskola.

Förslagen är utmärkta. Det viktiga är nu att den borgerliga alliansens representanter förmår förmedla dessa satsningar till väljarna.

För valet i höst handlar inte bara om jobben eller miljön, utan också om vi vill ha ett Sverige där kvinnor förmår stå på sina egna ben, eller ett samhälle där pappa staten (alias stormamma Mona) genom höga skatter, slopat Rut-avdrag och förbud mot vårdföretag tvingar in kvinnor bidragsberoende.

23/5 -10