Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alliansen oenig om integration

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna är kritiska till Folkpartiets integrationspolitiska program som presenterades idag. Folkpartiet vill bland annat avskaffa den retroaktiva föräldrapenningen, låta språkundervisningen ha fokus på jobb och ställa språkkrav för medborgarskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Centerpartiet menar att Folkpartiets krav särbehandlar invandrare.

-Jobblinjen ska gälla alla och lika. Jag tror inte att invandrare behöver några andra regler än vi som redan är etablerade på arbetsmarknaden, säger partiets integrationspolitiske talesman Fredrick Federley. -Vi kommer att få mycket svårt att ställa oss bakom det här.

Federley är bland annat kritisk mot kravet att en invandrare måste vara beredd att ta ett jobb var som helst i landet för att få etableringsersättning och menar att a-kassans regler i praktiken inte är så hårda.

I DN Debatt idag skrev Folkpartiets tre ministrar Jan Björklund, Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni att Sverige ska vara ett öppet och tolerant land som tar emot människor som behöver skydd. Men Sverige behöver även av egna demografiska skäl fler som kommer och arbetar i landet.

För att det ska fungera måste integrationen förbättras, enligt partiet. Folkpartiet föreslår bland annat aktivitetskrav för försörjningsgstöd, den som tackar nej till ett jobb, oavsett var i landet, blir av med sin etableringsersättning och ett språkkrav för att bli svensk medborgare.

När Folkpartiet 2002 väckte förslaget om språktest kritiserades partiet från vissa håll för att fiska i grumliga vatten. Men Folkpartiledaren Jan Björklund avvisar kritiken.

-Det är snömos. Vi måste lyckas bättre med integrationen. Vi vill från Folkpartiet att Sverige ska vara ett öppet och välkomnande land. Andra partier vill stänga gränser, det vill inte vi. Men då har vi också ett ansvar för att integrationen fungerar för de människor som kommer hit, och det är det ansvar vi vill ta, säger han.

Även Kristdemokraterna är kritiskt till FP:s förslag om hårdare krav på invandrare att ta jobb för att få etableringsersättning.

-Vi har ju tidigare talat om att det är viktigt att människor får välja var de vill bo, säger talespersonen Penilla Gunther.

Hon menar att det viktigaste är att satsa på att invandrare lär sig svenska, även de som redan är svenska medborgare. KD säger däremot nej till språkkrav för medborgarskap.

Moderaternas integrationspolitiske talesperson Hanif Bali välkomnar i stort Folkpartiets förslag. Han menar att det är bra att FP nu talar om integrationspolitik som en del av den ekonomiska politiken, bland annat genom att fokusera på ekonomiska incitament.

-Vi måste komma bort från att diskutera slöjförbud eller om falafel är bra eller dåligt, säger han.

Balif tycker till skillnad från Centern inte att FP-kraven innebär en särbehandling av invandrare.

-Jag tycker inte att motprestation för att få bidrag är att särbehandla. Du måste ta jobb för att få a-kassa, säger han.

Han är dock tveksam till språkkrav för medborgarskap, men säger att om FP kan ta fram bevis för att det fungerar så är han öppen för att diskutera.