Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alliansen leder i GP/Sifo

Alliansen har gått om de rödgröna i GP/Sifos junimätning. Det är ett unikt genombrott, enligt Sifo. Moderaterna är just nu Sveriges största parti.

Mona Sahlin och hennes rödgröna opposition fick bara glädja sig tre dagar åt ledningen i SCB:s väljarundersökning. Nu är det Fredrik Reinfeldt och regeringsalliansen som har övertaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Om Sverige gick till val i dag skulle det borgerliga blocket få 48,4 procent av rösterna och de rödgröna 45,6 procent – en övervikt för regeringspartierna på 2,8 procent.

I röster räknat är det 160 000. Det räcker för de rödgröna att locka över 80 000 så har det svängt igen. Så jämnt är det just nu.

Det är alliansens stora upphämtning som är mest anmärkningsvärd. Som mest under mandatperioden har det varit nästan 20 procentenheters övertag för oppositionen. Det var ett försprång som många experter på väljaropinioner då bedömde som omöjligt att ta in.

- Det är första gången sedan november som alliansen slår de rödgröna. Det är en stark återhämtning, säger Toivo Sjörén som är ansvarig för väljarundersökningarna på Sifo.

Det är Moderaterna som står för hela upphämtningen. Uppgången i juni ligger dock inom felmarginalen.

Det är andra gången sedan Sifo började mäta väljaropinioner på 1960-talet som Socialdemokraterna inte är landets största parti. Under några månader 1997 var Moderaterna också större än Socialdemokraterna.

Men det är inte bara uppgången för M och den fortsatta nedgången för S som gör att det svenska politiska landskapet ritas om – ifall Sifos majmätning skulle bli valresultat.

Sverigedemokraterna har åter tagit sig över spärren till riksdagen, och kan aspirera på en verklig maktposition som vågmästare mellan de två stora blocken.

Samtidigt fortsätter alliansens två småpartier Centerpartiet och Kristdemokraterna att leva farligt, på gränsen att åka ur riksdagen.

Det skapar osäkerhet kring hur regeringsalternativen kommer att se ut efter valet – om blockbildningarna till och med kan brytas upp.

Socialdemokraternas problem förstärks. Partiet har oförändrat svagt stöd i storstäderna, men tappar nu också väljarstöd i andra delar av landet.

Socialdemokraterna får 30,2 procent. Det är en statistiskt säkerställd nedgång. Lägre än så har partiet bara noterats under två perioder i mätningarnas historia. 1997 och 1991.

Samtidigt förstärks tendensen att det är tjänstemannagrupperna som överger Mona Sahlins parti. I LO-grupperna är partiet fortfarande mycket starkt. Miljöpartiet har däremot en fortsatt stark position bland tjänstemän bosatta i storstäderna.

Det är fortfarande fler kvinnor än män som sympatiserar med det rödgröna alternativet. Men skillnaden har minskat.

Bland de yngre väljarna, under 30 år, är oppositionen betydligt starkare än regeringsalliansen.

Resultatet från GP/Sifo:s undersökning av väljarsympatierna skiljer sig alltså från de resultat som kom i Statistiska centralbyråns uppmärksammade majundersökning som presenterades i torsdags. Där fick de rödgröna över 50 procent.

Inget av undersökningsföretagen sitter på facit. Båda kan ha fel. Men båda kan också ha rätt, eftersom det är två olika perioder som undersöks.

SCB:s enkät påbörjades de sista dagarna i april och avslutades 30 maj. GP/Sifo började mäta dagen därpå och fortsatte till slutet av den här veckan. Det är två perioder som har präglats av olika nyhetsflöde och politisk diskussion.

Som vanligt i detta sammanhang är det värt att tänka på att väljarnas beteende har förändrats under senare år. De bestämmer sig allt senare och rör sig mer obehindrat mellan olika partier.

Oväntade politiska frågor som dyker upp under sommaren, och partiernas aktiviteter under valrörelsens slutskede, får stor betydelse för valets utgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.