Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Strömmingsluckan, en av få food trucks i Göteborg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alliansen: Fler rullande gatukök i Göteborg

Tacos, langos, jamaicanskt och amerikansk gatumat. Food trucks, rullande gatukök, har länge varit ett populärt fenomen i USA och andra länder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Göteborg har tidigare funnits food trucks på bland annat Kungstorget men de försvann när Saluhallen byggdes om.

- Nu finns strömmingsluckan kvar på Magasinsgatan, men annars är det skralt med food trucks i Göteborg, skriver Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna i ett yrkande till kommunstyrelsen.

De tre partierna konstaterar att intresset för mat blir allt större i Sverige och att kulinariska upplevelser är viktiga för både turister och göteborgare.

Trafikkontoret har tidigare sagt nej till food trucks bland annat med hänvisning till att det varit problem med hanteringen av avfall.

Men det borde gå att lösa, menar Allianspartierna, då det fungerar på andra platser i landet.

I Stockholm har man på prov haft 20 stycken food trucks. För att få tillstånd har det bland annat krävts F-skattesedel, anmälan om livsmedelsverksamhet till miljöförvaltningen och anpassade fordon för att servera mat direkt till förbipasserande.

Alliansen tycker att samma modell skall prövas i Göteborg och menar att det skulle vara bra för både besökare och göteborgare.

- Vi ser gärna fler food trucks i hela stan. Att göra ett pilotprojekt på Hisingen kan vara ett förslag, och gärna även på andra platser.

Fp, m och kd vill att berörda nämnder skall få i uppdrag att ta fram lämpliga platser och riktlinjer liknande de i Stockholm.

Kommunstyrelsen skall ta ställning till förslaget på onsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.