Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alliansen ökar försprånget

Regeringsalliansen ökar försprånget till den rödgröna oppositionen i en ny Sifo-mätning. Men inga förändringar för enskilda partier är statistiskt säkra jämfört med förra mätningen, och inte ens alliansens övertag är helt säkerställt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För båda blocken finns en felmarginal på 2,8 procentenheter, vilket gör att de rödgröna kan vara i ledningen eller att alliansen kan ha en klar egen majoritet, konstaterar Svenska Dagbladet.

Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna får i mätningen tillsammans 49,3 procent, en uppgång med 0,9 procentenheter. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ökar sammanlagt 0,4 procentenheter till 46,0 procent.

Sverigedemokraterna backar 0,2 procentenheter till 4,1 procent.

Moderaterna fortsätter att vara största parti med 32,6 procent, följt av Socialdemokraterna på 30,6 procent.

Chefen för Sifos opinionsmätningar, Toivo Sjörén, tar detta till intäkt för att konstatera att Socialdemokraterna och Mona Sahlin "inte lyckats repa sig under sommaren".

-De ser ut att göra ett sämre resultat än 2006 som ansågs vara ett katastrofval inom socialdemokratin, nu är siffran historiskt låg och de är inte ens största parti längre, säger Sjörén till tidningen.