Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Allbäck misstänkt i muthärvan

Marcus Allbäck dras in i muthärvan, misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. - Det var ganska väntat, säger han till GP.

Misstankarna gäller kostnader för arbeten på hans privata villa som kan ha betalats av Idrotts- och föreningsförvaltningen. Enligt åklagaren är Marcus Allbäck skäligen misstänkt vilket är den lägre graden av misstanke och en förundersökning i ärendet har just inletts.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det misstänkta brottet ska ha ägt rum mellan 2005 och 2008 i Göteborg. Marcus Allbäck förnekar anklagelserna.

Är du förvånad över misstankarna?

- Det var ganska väntat, säger Marcus Allbäck. Åklagaren har ju vid tidigare tillfällen sagt att det eventuellt skulle bli aktuellt att tala med mig.

Hur var din känsla när du fick reda på det?

- Att det faktiskt skall bli väldigt positivt att få komma och reda ut eventuella felaktigheter. Jag vet inte vad det skulle kunna vara och det är bra om det kan bli någon klarhet i det.

När blir förhöret?

- Någon gång nästa vecka.

Du har precis varit i väg med landslaget och mötena med Moldavien och Finland, har du kunnat koppla bort de här tankarna?

- Det är klart att det har legat i bakhuvudet, men samtidigt handlar det att koncentrera sig på sitt jobb (players manager). Som sagt jag ser väldigt positivt att få reda ut eventuella frågetecken.

Advokat Björn Breitfeld företräder Marcus Allbäck.

- Det är helt befängt. Men man får foga sig och gå och prata med dem. Vi är dock helt övertygade om att de förstår att de är på fel spår när de ser att Marcus har dokumentation för allt.

Avböjde förhör

Marcus Allbäck har tidigare blivit ombedd att komma till ett allmänt förhör med anledning av muthärvan men avböjt med hänvisning till att hans far, byggmästare Stefan Allbäck, är föremål för en brottsutredning.

- För att få honom till förhör har de nu angett de här misstankarna mot honom. Men vi är inte oroliga, han kan visa att han betalat alla kostnader på sitt hus själv, säger Björn Breitfeld.

Via sin advokat vill Marcus Allbäck framföra att han under den period då det påstådda brottet ska ha begåtts bodde utomlands. Enligt försvaret bör det ses som ytterligare ett bevis på att Marcus Allbäck inte varit delaktig i muthärvan på något vis.

Fyra misstänkta

Enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz är finns fyra misstänkta i den aktuella korruptionsutredningen kring Idrotts- och föreningsförvaltningen: två tidigare tjänstemän, Stefan Allbäck och nu Marcus Allbäck. Både far och son Allbäck är misstänkta för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

På idrotts- och föreningsförvaltningen har man inte hört talas om några misstankar mot Marcus Allbäck när GP ringer och frågar.

- Det var en nyhet för mig. Men det pågår en förundersökning och först när den är klar kan vi bedöma om vi lidit skada och hur stor den i så fall är, säger förvaltningschefen Rolf van Dalen.

Men har ni några indikationer på att ni betalat för sådant ni inte fått?

- Vi vet vad vi beställt och vad vi betalat ut. Sedan får förundersökningen visa om det finns jobb som utförts hos andra än oss men som vi ändå fått betala, säger han.

Den senaste revisionen av förvaltningens utbetalningar och beställningar har sekretessbelagts.

- Därmed har åklagaren markerat att vi måste avvakta med att kommentera den, säger Rolf van Dalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.