Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alla fängslade friges inte

De tillfångatagna aktivister som på bild syns utöva våld mot israeliska soldater ska hållas kvar i häktet.

Beslutet i Israels säkerhetskabinett på tisdagskvällen, att släppa aktivisterna, var inte enhälligt.

Kabinettet gick med på att kvarhålla i häkte dem som klart syns på bild skjuta, knivhugga eller misshandla israeliska soldater.

Turkiet har uppgett att fyra av de dödade är turkiska medborgare. Vilken nationalitet de övriga har är ännu okänt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtliga elva svenskar som fanns ombord på Gazakovojen som bordades lever. Sex sitter i israeliskt fängelse och två ska deporteras. Kring en person råder oklarhet, UD vet inte om denne valt att bli deporterad eller inte.

De sex sitter fängslade i Beer Sheva, enligt UD:s presschef Anders Jörle. Var de två som har valt att deporteras befinner sig vet inte UD. Enligt uppgifter till TT har de två ännu inte lämnat Israel.

Neri Ramati, en av svenskarnas advokater, träffade på tisdagen Saman Ali, Henry Ascher, Edda Manga, Amil Sarsour och Kimberly Soto Aguayo i Ela-anstalten i Beer Sheva.

Han uppger att Soto Aguayo och Manga vill lämna Israel snarast möjligt.

-De kommer att skriva under pappren och lämna landet, säger Ramati.

Han uppger att Ascher, Sarsour och Ali är mera tveksamma.

-De tre männen och en grupp greker funderar över hur de ska göra. De är mycket fundersamma över att ha blivit separerade från sitt bagage och båten.

Totalt har Israel fängslat omkring 480 av aktivisterna i Beer Sheva och ska deportera 45 från Ben Gurion-flygplatsen, enligt israeliska myndigheter.

Sammanlagt 686 personer fanns ombord på de sex fartygen - resten är fortfarande kvar i hamnstaden Ashdod.

Aktivisterna sägs ha kommit från 38 olika länder. Förutom européer finns där medborgare från Malaysia, Indonesien, Marocko, Algeriet och Pakistan. Den största gruppen sägs vara turkiska medborgare, enligt en högt uppsatt tjänsteman på inrikesdepartementet.

Tjänstemannen ville dock inte säga något om nationaliteterna på de nio människor som sköts ihjäl av de israeliska soldaterna men en diplomatisk källa uppger för AFP att minst fyra var turkar.

Omkring 45 personer, de flesta av dem turkar, vårdas på olika israeliska sjukhus över hela Israel.

Organisationen bakom fartygskonvojen kommer att skicka ett nytt fartyg till Gaza. Fartyget, med namnet Rachel Corrie, beräknas anlända till farvattnen utanför Gaza i morgon.

Israels flotta uppger att man inte kommer inte att dra sig från att stoppa även detta aktivistfartyg.

Efter den blodiga bordningen av konvojen har trycket på Israel att häva blockaden av Gaza ökat. FN-chefen Ban Ki-Moon upprepade kravet i telefonsamtal till Israels försvarsminister Ehud Barak och utrikesminister Avigdor Lieberman på tisdagen.

FN:s säkerhetsråd krävde att de civila som omhändertagits av Israel ska släppas. Den svenska regeringen fortsatte att protestera och kallade återigen upp den israeliske ambassadören till UD.

-Det finns ingen acceptabel rättslig grund för de fängslanden som skett av medborgare från EU och andra länder, sade utrikesminister Carl Bildt.

Vittnesmål från aktivisterna om vad som hänt, framför allt på den turkiska färjan Mavi Marmara där de blodigaste scenerna utspelade sig vid bordningen, började sippra ut.

Hemkomna tyskar sade på en presskonferens i Berlin enligt nyhetsbyrån AFP att de enda vapen de såg hos aktivister ombord var några träbatonger.

Läkaren Matthias Jochheim, som försökte behandla skottskadade på Mavi Marmara, sade sig personligen ha sett fyra döda och höll för sannolikt att dödstalet skulle kunna landa på omkring 15.

Greken Michalis Grigoropoulos, som reste med det mindre fartyget Eleftheri Mesogeio, berättade om hur han behandlats efter ankomsten till hamnen i Ashdod.

-De tvingade mig att skriva på papper om min avvisning utan att jag visste vad det stod på papperen eftersom jag inte hade rätt till någon översättare, till en advokat eller till att kommunicera med min familj, sade han.