Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skärmdump från mathem.se

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alkoglass dras tillbaka från butik

På Sveriges största digitala matbutik, Mathem.se, gick det att beställa isglass som har en alkoholhalt på fem procent och få den levererad direkt till din dörr. Enligt hemsidan måste någon som har fyllt 18 år ta emot beställningen. Det är helt lagligt. Efter att GP har skrivit om försäljningen har matleveransföretaget bestämt sig för att tillfälligt dra in glassen.

Glassen omfattas inte av lagen för alkoholhaltig dryck, då den inte räknas som en dryck.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är inte en dryck, den äts fryst. Definitionsmässigt så är det något annat, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol- och tobaktillsyn på Folkhälsomyndigheten.

N’Ice Cocktail är isglassar som skapats av och marknadsförts i DJ-stjärnan Sebastian Ingrossos namn, producerar gör SIA glass. Isglassen har samma form som en klassisk Calippo och finns i smaker uppkallade efter drinkar som Piña Colada och Mojito. Glassen smyglanserades i Sverige i april och har marknadsförts på klubbevent under sommaren där den delats ut till kroggästerna.

– Alkohol har inte sålts i den här formen i Sverige tidigare. Det medför att alkohollagen inte riktigt omfattar det här, den är inte anpassad och reglerad efter produktens egenskaper, säger Josefin Jonsson.

Systembolaget har inga planer på att ta in produkten i sitt sortiment.

– Det är inte aktuellt. Delvis för att vi inte har några frysar i våra butiker, men vi har inte heller fått frågan. Då det strikt juridiskt är att betrakta som ett alkoholhaltigt preparat, och inte en dryck, omfattas den inte av vårt detaljhandelsmonopol, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget.

Glassen klassas som ett alkoholhaltigt preparat. Begreppet täcker allt från kosmetiska produkter till bilvårdsprodukter, men även livsmedel som till exempel likörpraliner och matlagningsvin. Det är produkter som inte är tänkta att användas eller förtäras i syfte att berusa konsumenten.

Samma regler gäller inte för preparat som för dryck innehållandes alkohol. Alkoholhaltiga preparat får säljas under samma villkor som gäller för handel i allmänhet. Men i alkohollagen står även att alkoholhaltiga preparat inte får säljas eller lämnas ut om det finns särskild anledning att anta att varan är avsedd att användas i berusningssyfte.

– Det är lite som i en bar, personalen får inte sälja till dig om du är uppenbart berusad. Vi måste kunna bevisa att individen har köpt glassen i syfte att berusa sig. Det enda vi vet är att den finns till försäljning, vi kan inte se eller bevisa vad individens syfte är med att köpa den, säger Josefin Jonsson.

N1ce Company, företaget som står bakom N’Ice Cocktails, menar att glassen inte är tänkt att berusa sig på.

– Det är ett tilltugg, ingen drink. Det är ingenting som man berusar sig på, äter du en av våra glassar får du i dig lika mycket alkohol som av en tredjedels starköl. Vi har alkohol i för smakens skull, för att det ska kunna smaka som drinkar som Mojito, säger Mikael Drené, medgrundare av N1ce Company.

Åldergränsen på 18 år är något som företaget rekommenderar återförsäljarna.

– Vi har infört det i samråd med säljaren, Mathem.se. Det är egentligen inget lagligt krav men vi tar vårt ansvar då vi inte vill att barn ska kunna få i sig produkten. Du skulle inte ge en fyraåring en likörpralin med åtta procent alkohol, trots att det är lagligt.

Josefin Jonsson tycker att det allra bästa hade varit en ändring av lagen.

– Vi har haft diskussioner med Socialdepartementet. Men det finns en tröghet, en förändring kan inte ske över en natt, det krävs ett riksdagsbeslut.

Det finns i nuläget inga konkreta utredningar eller förslag i frågan om att förändra alkohollagen för att anpassas efter den nya produkten, på svenska marknaden, som är alkoholhaltig glass.

– Frågan är under beredning, den diskuteras, säger Ullalena Hæggman, kansliråd vid enheten för familj och sociala tjänster på Socialdepartementet.

Hon säger att både tjänstemännen på Socialdepartementet och den politiska ledningen är medvetna om problemet, men menar att det finns annat av alkoholart än glass som inte är klassificerat som alkohol.

– Den kan vara fryst, eller utformad så att man inhalerar alkoholen eller löser upp den i vatten, som till exempel alkoholtabletter. Det är vi väl medvetna om och att det är ett presumtivt problem. Nu är det ju inte någon som köper tabletter eller boffar alkohol i Sverige, vad vi känner till. Men det kanske dessvärre bara är en tidsfråga innan någonting kommer hit också, eftersom det finns runt om i Europa.

Men glass finns det många som köper i Sverige. I en kommentar på sin Facebook-sida skriver N1ce Company att glassen såldes slut på Mathem.se två dagar efter att den började säljas där.

Efter att GP skrev om försäljningen har Tomas Kull, vd för Mathem.se, tagit beslutet att tillfälligt sluta sälja glassen. 

- Det viktigaste är att våra kunder känner sig trygga. Därför har vi bestämt oss för att gå ut på Facebook och fråga vad de tycker om att vi säljer den här produkten. Vi får se hur reaktionerna blir och tar ett nytt beslut därefter. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.