Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alice Teodorescu: Ohållbar situation på våra asylboenden

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Måndagens knivbråk på ett HVB-hem för ensamkommande barn och ungdomar i Mölndal, som slutade med att en 22-årig anställd kvinna förlorade livet, är en tragedi. Dessvärre är det inte fråga om en isolerad incident.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I söndags grep polisen en 25-årig man på ett asylboende i Mariestads kommun (MT 24/1). Den gripne mannen ska ha blivit osams med några andra på boendet gällande tvättiderna, och därför slagit sönder tvättmaskinen och hotat med kniv. Den skräckslagna personalen låste in sig i ett rum och larmade polisen. På ett annat boende greps en man för att ha misshandlat sin fru med en rem och en tekopp. En anställd som försökte ingripa misshandlades också. Under förra året förekom därutöver en rad uppgifter om trakasserier riktade mot kristna asylsökanden.

Sveriges asylboenden har förvandlats till en tickande bomb. Om man som boende tar till våld mot personal eller andra asylsökande, vad är man då kapabel till att göra senare, väl ute i samhället? Utvecklingen drabbar skötsamma asylsökande som tvingas leva på de aktuella boendena men också personalen på hemmen. Trygghet, liksom ordning och reda, är grundläggande för att behålla legitimiteten i asylsystemet.

Nu kommer säkert någon invända att människorna på asylboendena befinner sig under stark psykisk press samt att de rapporterade händelserna bör ses i ljuset av detta. Sannolikt är det ytterst få som inte förstår att frustration följer med väntan och ovisshet och som inte kan känna empati inför att många av dem som befinner sig på landets asylboenden kan bära på svåra trauman från krig och flykt. Men det innebär inte det att de boende helt plötsligt saknar ansvar för sina handlingar.

Och dessutom: Om vårt system är så hårt ansträngt att det bidrar till att öka pressen på redan utsatta människor måste vi också våga ta konsekvenserna av den uppkomna utvecklingen. Antingen får vi acceptera att exempelvis kristna som flytt till Sverige får utstå trakasserier, våld och hot också här, och att personal som går emellan bråk gör det med livet som insats - eller så får vi medge att vi har tagit oss vatten över huvudet och att situationen blivit ohanterlig.

Om den negativa trenden ska brytas måste konsekvenserna för våldsverkarna bli kännbara. Den som dödar, hotar eller trakasserar under sin asylprocess ska inte få uppta en plats från en flyende som vill göra rätt för sig. Gör man sig skyldig till brott ska man återvända till sitt hemland.