Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alice Teodorescu får årets Bohmanpris

För vilja och mod att med elegant idéskärpa delta i den svenska debatten och opinionsbildningen på en gedigen grund av kunskap och klassisk bildning helt i Gösta Bohmans anda, så lyder motiveringen till årets Bohmanpris som går till GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu.

I minne av Gösta Bohman, moderaternas före detta partiledare, så ges sedan 2003 Bohmanpriset ut till en framstående aktör inom den liberala och konservativa idédebatten. Årets vinnare är GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag tror att det är min konsekvens som har burit frukt, jag tror ju väldigt starkt på mina värderingar och har stått upp för dem och ibland så belönas dem, det är roligt att se, säger Alice minuter innan hon ska ta emot priset.

Hur känns det?

– Det känns jätteroligt jag har vetat om det ett tag det är en otrolig ära dels fick jag en väldigt fin motivering och sen är det ett pris som många jag beundrar fått tidigare och det känns bra så här på den internationella kvinnodagen.

Vad innebär det här för dig?

– Det innebär ett erkännande av det arbete jag har gjort och det jag skrivit om i många år, jag har haft bildningsfrågorna nära hjärtat och det låg även Gösta Bohman nära hjärtat så det känns ju bra. Det var en politiker som värnade om ideologin och som hade tydliga värderingar och det är något jag efterlyst länge i dagens politik.

Hur ska du fortsätta föra vidare Gösta Bohmans anda?

– Ja genom att påminna våra kära politiker om vikten att stå upp för någonting och också vara beredd att avgå om man inte håller med den politik som förs. Där har vi en speciell position i dag med miljöpartiet som står i opposition mot regeringen men väljer att inte hoppa av. Gösta Bohman hoppade av för att han inte kom överens med regeringen och det tycker jag var bra. Att ha en tydligt ideologisk ryggrad och förmågan att stå upp för någonting saknar jag i dagens politik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.