Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ali Khan vill bygga ett imperium

Han driver en handfull bolag, pluggar sports management och är nybliven båtkapten. Trots det har Mohammed Ali Khan varit Halmstads BK:s kanske bäste spelare så här långt. Eller kanske tack vare det?

– Jag får så mycket energi och mår mycket bättre som fotbollsspelare nu än vad jag gjorde för några år sedan när jag inte gjorde någonting vid sidan om. Då hade jag bara fotbollen vilket gjorde att träningar och matcher blev helt avgörande för hur jag skulle må den dagen, förklarar Ali Khan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inför måndagens möte med BK Häcken, klubben där ”Mak” slog igenom och tillbringade fem och ett halvt år innan proffssejouren i Kina, står Halmstads BK:s företagsamme mittback på 13 poäng i Hallandspostens betygslista. Vilket ger nyförvärvet en klar förstaplats före mittbackskollega Fredrik Liverstam.

– Vi har släppt in en del mål men ändå har det känts bra i vissa matcher på något konstigt sätt. För min del känns kroppen bra och det funkar bra, säger 27-åringen som höjt sig rejält efter försäsongen.

– Folk sa till mig under försäsongen att jag såg lite seg ut, men jag sa det till tränarna att ni behöver inte vara oroliga när serien drar igång. Det är det som är min rutin. Man tränar hårt på försäsongen, man blir trött, men det är i premiären du ska vara som bäst – inte i tio träningsmatcher. Det handlar om att prestera när det gäller.

Och presterar gör svensk-libanesen även utanför planen. Senast i raden av projekt är att bli kapten, för en båt.

– Jag köpte Barken Viking i Göteborg. Det är hotell, konferens och restaurang så numera är man krögare tydligen, säger Mak och skrattar.

Köpet är ett steg i det som Ali Khan hoppas ska bli ett imperium. I slutet av 2013 köpte han Porslinet Fastigheter och äger med det lägenheter och kommersiella fastigheter i Göteborg och Ljungskile.

– Värdet på bolaget är X antal miljoner, en ganska hög summa, men det är inte alls den nivån som jag tänker på lång sikt. Jag vill in i den branschen rejält sen, jag vill bygga ett imperium. Men det tar väldigt lång tid och det kan du inte göra samtidigt som fotbollsspelandet, så det här är mer för att lära.

Mak driver flertalet bolag och pluggar, vid sidan om sin professionella fotbollskarriär, även sports management på distans.

Klarar du fokusera på fotbollen när du har så mycket vid sidan om?

– Så länge jag spelar på högsta nivån i Sverige då är det bara familjen och hälsan som går före fotbollen. Jag har bara missat en träning med Halmstad sen jag kom hit och det var för att gå till sjukhuset med min äldsta dotter som har Downs syndrom. Jag har aldrig missat en träning för bolaget, fotbollen går alltid före. Och då har jag ändå många väldigt viktiga och avgörande möten.

Blir bolaget ett sätt att koppla av?

– Ja, det är väldigt avkopplande. Och det är ju inget lagerjobb, det är inget fysiskt utan jag skickar lite mail och ringer lite samtal, investerar lite där. Det är mer att dra i lite trådar. Det är inte fel att hålla igång hjärnkontoret lite.

På måndagskvällen lär han, och hela HBK, även få hålla igång benen när ett spelskickligt BK Häcken gästar Örjans vall. Mak har fortfarande bra koll på sin forna klubb.

– Det är samma gamla Häcken, men nu har de blivit lite mindre effektiva kan jag tycka. I båda boxarna. De har inte fått till det med målen, tidigare har de alltid haft en riktig målspruta.

Utan spjutspetsar likt Moestafa El Kabir, Waris Majeed eller Mathias Ranégie har Häcken i år endast plockat fem poäng, en mer än HBK.

– Men man ska inte luras av det har gått dåligt för Häcken, de är fortfarande ett bra lag som bara väntar på att det ska släppa. Det vi ska se till är att det inte händer här.

FAKTA: ALI KHAN VID SIDAN OM FOTBOLLEN

Vd och ägare av:

Barken Viking – båt med hotell, konferens och restaurangverksamhet.

Porslinet Fastigheter – lägenheter och kommersiella fastigheter i Göteborg och Ljungskile.

Grundare av:

Creative Networks – konsult- och rådgivande verksamhet gällande idrottsutövares yrkesutövning.

MAK Holding – förvaltar fast och lös egendom.

Adeptwork AB – bemannings- och rekryteringsföretag.

Göteborgs downfamilj – förening för personer med Downs syndrom.

Genomförda utbildningar:

Entreprenörskap inom idrott och hälsa.

Tränarutbildning (alla steg som man kan läsa som aktiv fotbollsspelare).

Redovisnings- och bokföringsekonom.

Pågående utbildning:

Sportsmanagement, University of Northern Denmark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.