Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ales kommunala tomtkö försvinner

Den kommunala tomtkön ska avskaffas. Socialdemokraterna kritiserar beslutet – och det faktum att en av de som fattat det själv är fastighetsmäklare och säljer tomter.

Avskaffandet av tomtkön är en del i den verksamhetsplan, som alliansen och Ale-demokraterna i slutet av november lade fram och röstade igenom i kommunfullmäktige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Varför ska en kommun ha en tomtkö över huvud taget? säger Jan Pressfeldt, Ale-demokraternas gruppledare och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Han konstaterar att det inte finns några kommunala tomter att fördela i Ale.

– Det är bara att gå in på Hemnet och leta efter tomter i stället. En tomtkö sköter marknaden mycket bättre än kommunen. Vi vill renodla den kommunala verksamheten och satsa på kärnverksamheter som skola och omsorg, säger Pressfeldt, som själv jobbar som fastighetsmäklare.

Socialdemokraten Rolf Gustavsson, tidigare ordförande i motsvarande nämnd som Pressfeldt nu leder samt ledamot i kommunstyrelsen, anser att en tomtkö behövs även i framtiden.

– I nya områden måste kommunen ha egna tomter. Alliansen måste tala om hur de har tänkt att fördela dem, fortsätter han.

Gustavsson säger också att hans parti aldrig skulle sätta en fastighetsmäklare som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Han är inte jävig, men i ett senare skede blir han ju själv en intressent, säger Rolf Gustavsson.

Jan Pressfeldt ser ingen intressekonflikt mellan att vara fastighetsmäklare och dessutom leda samhällsbyggnadsnämnden, samtidigt som tomtkön avskaffas.

– Nej, varför skulle det vara det? Dessutom kom förslaget från ett annat håll. Eftersom jag är fastighetsmäklare vet jag dessutom vad jag pratar om, till skillnad från Rolf Gustavsson, säger Pressfeldt.

Ales kommunalråd Mikael Berglund (M) säger att Pressfeldts yrkesroll enligt honom inte medför någon jävsituation. Hur och när kön försvinner kan han inte säga ännu.

– Jag vill inte föregå diskussionen, där även oppositionen ska ha möjlighet att säga sitt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.