Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ale-Surtes kamp fortsätter

De ekonomiska problemen till trots – Ale-Surtes satsning mot elitserien fortsätter tills vidare. Och nu har spelarna fått sin decemberlön. – Vi reder ut det här, säger klubbens ordförande Carl Ahlgren.

Jobbet för att rädda Ale-Surte ur den ekonomiska krisen fortsätter. Klubbens skulder uppgår nu till 486 000 kronor och arenabolaget har skulder på 800 000 kronor, där kommunen är den största fordringsägaren med uteblivna hyresintäkter. En följd av underskottet blev att Ale kommun vid årsskiftet tog över driften av Ale Arena.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det funkar inte längre och då måste vi ta ansvaret för både anläggningen men framför allt ungdomsverksamheten och allmänhetens åkning – det är ju det som är skattebetalarnas intresse, säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det innebär att Ale-Surte inte kommer att behöva betala någon hyra i arenan för sin ungdomsverksamhet, precis som övriga föreningar i kommunen, däremot kommer de fortsatt att få betala för sin elitverksamhet.

– Ja, den måste de klara med sina sponsorer och intäkter. Det är inte en kommunal angelägenhet, säger Mikael Berglund.

Ale-Surtes nya ordförande, Carl Ahlgren, satt i möte med kommunen i går och var positiv efter samtalet. Samtidigt har sponsorer betalat ut pengar tidigare än avtalat och det, tillsammans med ett upprop i samband med A-lagets senaste hemmamatch, möjliggjorde för klubben att betala ut decemberlönerna till sina spelare i veckan. Nu fortsätter jobbet för att hitta likvida medel för att klara elitsatsningen säsongen ut, ett viktigt besked till truppen om inte spelare ska söka sig någon annanstans innan transferfönstret stänger den 12 januari.

– Jag har inte fått några indikationer på att någon vill lämna, utan alla ställer upp och de har massa idéer att komma med så spelarna är fantastiska, säger Carl Ahlgren.

Klubben hoppas fortfarande att kommunen ska skriva av sina fordringar på 800 000 kronor.

– Förhoppningen är att vi ska nå en förlikning med kommunen, att de skriver av skulderna och sedan så ska vi avveckla arenabolaget. Annars ser jag ingen annan utväg än konkurs, säger klubbens sekreterare Peter Lilja.

Men så kommer inte att ske, enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund:

– Det är ju i princip olagligt att skriva av skulder och gynna ett enskilt aktiebolag som det är frågan om här, det kan vi inte göra med skattepengar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.