Akzo Nobel: "Vi utreder orsaken till läckan"

ANNONS
|

Läckan inträffade under lossning av en tankvagn med 60 ton av ämnet. En säkerhetsventil öppnade sig och 32,5 ton läckte ut i havet via kylvattenutloppet.

Lossningen startade 03.05 och avslutades 07.47. Exakt när det började läcka kan Akzo Nobels informationschef Maria Fiskerud inte svara på.

– Det är sådant vi undersöker nu som vi kan svara på i morgon, säger hon.

Platschefen Henrik Teiffel skrev i ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen att "det här är mycket allvarligt".

Sakkunnige Ulf Rick, kemist på Kemikalieinspektionen håller med.

– Det är jättefarligt och giftklassat. Hade det förgasats så hade det varit livsfarligt, säger han.

ANNONS

På vilket sätt är det farligt?

– Etylenoxid är en gas. Om man andas in den blir man förgiftad. Etylenoxid reagerar nästan men vad som helst som innehåller vatten. När man blandar etylenoxid och vatten så bildas det etylenglykol, då blir det mycket mindre giftighet. Så länge som du har etylenoxid löst i vattnet är det fortfarande giftigt för fisk och andra organismer.

Akzo Nobel håller nu på med efterarbetet efter utsläppet.

– Det vi gör nu är att undersöka och titta på hur det påverkar miljön. Vad som har hänt och varför det har skett, säger Maria Fiskerud, Informationschef på Akzo Nobel.

Enligt uppgifter till GP är det den mänskliga faktorn som ligger bakom?

– Säkerhetsventilen har felaktigt öppnat sig, om det beror på mänsklig faktor eller inte, det får utredningen visa, säger Maria Fiskerud.

"Fruktansvärt mycket"

Ulf Rick tycker mängden som läckt ut, 32,5 ton är oroväckande stor.

– Det är fruktansvärt mycket.

Ämnet kokar vid 10,7 grader Celsius. I havet runt Stenungsund är det 10–12 grader just nu, vilket innebär att det skulle kunna förångas.

– Men jag tror ändå inte att det är speciellt flyktigt vid så låga temperaturer, säger Ulf Rick.

ANNONS

För att ett giftigt ämne ska anses ofarligt så ska det spädas i proportionen en på tusen.

Om vattnet som släpptes ut i havet inte spätts ordentligt påverkar det vattenlivet i allra högsta grad.

– Kommer det ut i höga halter är det akut giftigt för vattenorganismer. Men om de har spätt det så är risken inte speciellt överhängande, säger Ulf Rick.

Skolbarn badade i havet

Många oroliga föräldrar har hört av sig till Akzo Nobel under dagen eftersom en skolklass var och badade på Nösnäsbadet i Stenungsund efter utsläppet.

– Det är så små mängder det handlar om och badstränderna är för långt borta. Det är inte farligt för dem som badat, säger Maria Fiskerud.

Enligt Akzo Nobel så har man inte kunnat mäta några gifter i luften.

– Om etylenoxiden hade förångats så hade det varit väldigt farligt men om de inte hittat något i luften borde det ha gått ner i vattnet, säger Ulf Rick, som också konstaterar att sådana här incidenter är mycket ovanliga i Sverige.

– Jag har inte hört talas om några utsläpp av den här digniteten av etylenoxid tidigare, säger han.

Varför larmades inte omgivningen?

– Det vet jag inte. Det måste jag ta reda på, säger Maria Fiskerud.

ANNONS

Länsstyrelsen och kommunen är informerade om händelsen.

Etylenoxid, mera känt som etenoxid, är ett gasformigt, giftigt och brandfarligt ämne. Det används som utgångsmaterial för många kemiska föreningar bland andra glykol och polyester. Det senare en plast som bland annat används vid tillverkning av fritidsbåtar.

Etenoxid dödar bakterier och används därför också som steriliseringsmedel.

Etenoxid är giftig att andas in. Inandning kan leda till huvudvärk och yrsel, som vid ökad exponering förvärras till kramper och medvetslöshet. Etenoxid irriterar huden och luftvägarna. Inandning kan göra att lungorna blir vätskefyllda.

Etenoxid förvaras och transporteras i vätskeform, nedkyld och under tryck. Ämnet kokar vid 10,7 grader Celsius. Det avdunstar därför snabbt vid rumstemperatur.

Om man får flytande etenoxid på sig, kan det leda till köldskador.

Fabriken i Stenungsund framställer kemiska intermediärer, högteknologiska kemikalier och slutprodukter som används över hela världen.

Till exempel: etylenaminer, kelater, cellulosaderivat, saltprodukter, svavelprodukter och polysulfider.

Kemikalierna finns i vardagsprodukter som tapetlim, bageriprodukter och kosmetika, och de används i produkter för gruv- elektronik- och jordbruksindustrin.

Källa: Akzo Nobel

ANNONS