Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Aktivister: Sabotage mot Gazabåt

Ännu ett fartyg från den internationella Gazaflottan har saboterats, enligt irländska aktivister som pekar ut Israel som ansvarigt. Fartyget Saoirse ska ha saboterats i den turkiska kuststaden Gocek där det legat under de senaste veckorna. Aktivisterna som äger båten säger att den inte kan delta i flottiljen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Svenska deltagare riktar liknande anklagelser mot "utländska agenter" sedan båten Juliano ska ha skadats i grekisk hamn.

Reparationerna på Juliano kommer att försena avresan med flera dagar, säger svenska Ship to Gaza-deltagare till TT.

Deltagarna tror inte på avresa före måndag och förseningarna kommer sannolikt att drabba resten av aktivistflottan eftersom man kommit överens om att resa samtidigt, om möjligt.

-Om man vidhåller att alla ska i grupp så drabbar alla förseningar alla, och hittills har man hållit på den principen, säger Jabar Amin, riksdagsledamot för Miljöpartiet och en av de svenska deltagarna.

Juliano löper däremot ingen risk att inte kunna avresa efter reparationer och tummen upp från grekiska myndigheter, säger Amin. Enligt honom har de fått garantier om att båten kan resa, trots försening.

Torbjörn Björlund, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, säger att deltagarna är optimistiska kring chanserna att resa. Samtidigt säger han att större förseningar kan resultera i att deltagare måste hoppa av.

-Dröjer det en vecka till kan det vara så att andra inte hinner med.