Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Aktivister: Israel har bordat oss

Uppgifter från aktivistkonvojen Ship to Gaza gjorde på måndagsmorgonen gällande att fem av sex fartyg med förnödenheter till befolkningen i Gazaremsan har bordats av israelisk militär.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Talesmannen för Ship to Gaza i Sverige Mikael Löfgren säger till TT att det finns uppgifter om att samtliga fartyg utom ett konvojen Ship to Gaza vid halv fem-tiden på måndagsmorgonen bordats av israeliska fartyg. Uppgifterna kommer från Dror Feiler som befinner sig ombord på ett av fartygen, enligt Löfgren.

-Han lyckades att ringa sin son precis innan detta hände och jag har fått uppgifterna från honom, säger Löfgren.

TT kunde inte omedelbart nå Dror Feiler för en kommentar. Uppgifterna bekräftas dock i ett pressmeddelande från Ship to Gaza.

"Enligt uppgift från Dror Feiler ombord på Ship to Gazas lastbåt Sofia har Frihetsflottan bordats av israelisk militär vid halvfem-tiden svensk tid. Alla fartyg utom Ship to Gazas Sofia ska ha övertagits och ändrat kurs", heter det i Ship to Gaza Sveriges pressmeddelande.

Israelisk militär har inte kommenterat eller bekräftat uppgifterna.

När TT tidigare i natt talade med Dror Feiler hade han inte sett till några israeliska fartyg. Talesmannen Mikael Löfgren berättade dock att man fått flera radiomeddelanden från israeliska fartyg. De hade anropat aktivistbåtarna och bett dem gå in i israelisk hamn.

-Vi har svarat att vi går på internationella vatten och har fredliga syften, säger Löfgren som beskriver de israeliska fartygen som en större och två mindre "kanonbåtar".

Konvojen består av sex fartyg med hundratals aktivister, däribland affischnamn som författaren Henning Mankell. Tidigare förberedde sig passagerarna för en väntad bordning, bland annat genom att öva civilt motstånd.

Israel har med ilsken diplomati den senaste veckan försökt hejda aktivisterna, vars båtar är lastade med förnödenheter till befolkningen i Gaza.

-Vi tänker inte låta flottan nå Gaza eftersom detta är en kränkning av Israels suveränitet, sade Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon förra veckan.

Å andra sidan har Israel, för att inte tappa anseende, flera gånger sett genom fingrarna och släppt igenom de sjöburna hjälpsändningar Ship to Gaza skickat sedan 2008. Men de lasterna har varit mycket mindre än de 10 000 ton förnödenheter som nu är på väg.

Såväl Israel som Egypten håller Gazaremsan i blockad på grund av Hamas-styret där. Hamas har vunnit demokratiska val, men är samtidigt terroriststämplat.