Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Aktivister hindrade transport

Ett fyrtiotal aktivister blockerade migrationsverkets förvar i Kållered på tisdagen. Deras mål var att stoppa en avvisning till Afghanistan.

På tisdagsmorgonen samlades en grupp aktivister från Asylrörelsen utanför Sagåsen i Kållered. En bit in på eftermiddagen hade minst fyrtio aktivister anslutit för att demonstrera och gemensamt försöka stoppa avvisningen av en man från Afghanistan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har lagt ihop oss till en blockad av entrén. Polis och personal från Sagåsen försökte få ut mannen genom att hävda att han behövde åka ambulans. Men så var det inte och nu har ambulansen lämnat området tom, sa Stefan Berg från Asylrörelsen.

"Tortyrhot"

Enligt aktivisterna hotas den afghanske flyktingen av tortyr eller kanske till och med dödsstraff om han avvisas till sitt hemland.

- Hans far och bror har mördats av regimen och han själv är efterlyst efter att ha engagerat sig politiskt, sa Stefan Berg.

Polisen hade under dagen minst fem patruller på plats vid Sagåsen och uppgav att man försökte föra en dialog med demonstranterna. Demonstrationen saknade tillstånd och polisen meddelade under eftermiddagen att man trots blockeringen arbetade för att transporten ändå ska kunna genomföras.

Strax efter klockan 14 började polisen bryta blockaden genom att handgripligen flytta på aktivisterna som deltog.

- De försöker bära bort personerna som sitter i blockad och dem som ligger som en vägblockad, sa Kristoffer Lundberg från Asylrörelsen.

Enligt polisen handlar det om två personer som ska föras från förvaret Sagåsen. Utöver mannen från Afghanistan ska en person från Irak avvisas.

Klockan halv fyra på eftermiddagen hade transporten med två personer kunnat lämna Sagåsen och demonstranterna skingrat sig. Totalt åtta personer hade då avlägsnats med stöd av Polislagens 13.e paragraf. De fick lämna området med buss.

Åtta personer är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt.