Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

AIK suget på dubbeln

AIK-spelarna lever i en sanslös vecka. I eftermiddag går laget för cupguld. - Vi är oerhört bra på att vinna med uddamålet, säger assisterande tränaren Andreas Alm.

Firandet efter SM-guldet i söndags ville aldrig ta slut, men det gjorde det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Spelarna i AIK fick ledigt tills i onsdags. Då körde de i gång igen, och nu kommer de helladdade till cupfinalen.

I går eftermiddag hade mer än 20 000 biljetter sålts.

Inget lag i Sverige har en mer hängiven supporterskara än AIK. I måndags kväll, när laget skulle tas emot på Råsunda, kom över 10 000 gnagare för att gratulera de nyblivna mästarna. Mängder av människor mötte upp redan på Arlanda i söndags kväll.

Det allsvenska guldet var efterlängtat av Solnaklubben, ungefär så som alla blåvita kände efter det guld som IFK Göteborg vann 2007.

"AIK har varit en storklubb som underpresterat i många år. Äntligen har vi ett SM-guld", som Bojan Djordjic sa på guldbanketten på Ambassadeur på Kungsgatan i centrala Stockholm.

Oavsett vilken klubb man stöttar måste man ändå unna Daniel Tjernström den avslutning som han fick på Gamla Ullevi i söndags.

Han kom till AIK någon månad efter klubbens förra SM-guld (1998), och han ska i dag avsluta sin elfte säsong i Gnaget. I en tid av egoism står han för lojalitet och klubbkänsla.

- Detta (med SM-guldet) är det största som jag har upplevt. Men jag känner att jag har mer att ge, säger den slitstarke 35-årige mittfältaren som dagarna före det allsvenska avgörandet skrev på för ytterligare ett år.

AIK har haft en enorm spelaromsättning under ”Tjernas” år. Han har varit den enda röda tråden i hela klubben, känns det som.

Det är ingen slump att han är fansens favorit, att de älskar att sjunga:

”Tjerna i landslaget, sha la la la laa”. AIK-spelarna sjöng samma sång i omklädningsrummet på Gamla Ullevi i söndags.

- Vi har haft en bra vecka – men med ganska lite sömn. Det var jobbigt i början av veckan. Men härligt. När vi drog i gång träningen i onsdags igen tyckte alla att det var jättekul. Killarna ser verkligen fram emot den här matchen och vill ge alla supportrar en perfekt avslutning på säsongen, säger Andreas Alm.

Eller som en AIK-anhängare som står och hänger utanför Råsunda säger efter pressträffen inför dagens final:

- Tänk att vi kan ta fyrlingen i år.

Vadå, fyrlingen?

– SM-guld, cupguld – och Djurgården och Bajen åker ur…

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.