Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert. Bild: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ahmed Abdirahman inspirerar och imponerar

Övertygad om att samhällsbyggandet inte enbart kan överlåtas till politikerna.

Sommar i P1

Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert

Söndag 1 juli

Ahmed Abdirahman anger möten mellan människor som sin personliga drivkraft men också som enda sättet att nå djupare förståelse och verklig integration. Och i förlängningen ett blomstrande samhälle.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Som grundare av Järvaveckan, ett alternativ till Almedalen, och som expert på integrationsfrågor vid Stockholms Handelskammare befinner han sig nära den yttersta politiska och ekonomiska makten. Men han är övertygad om att byggandet av ett bättre samhälle inte enbart kan överlåtas till politikerna.

För att inspirera berättar han om barndomen i Somalia, flykten till Sverige och hur han som nyanländ började skolan. Han pluggade hårt och plockade upp svenskan samtidigt som han lärde sig hur samhället fungerar, och inte fungerar, genom att titta på allt från Bolibompa till Agenda. Hemma i Tensta kallas han fortfarande Ahmed Svensson för sin förmåga att integrera sig. Via en hisnande omväg till Park Avenue i New York gör Abdirahman Sverige till sitt nya hemland. Och visst inspirerar och imponerar hans historia, samtidigt som jag också tänker att det inte ska krävas så imponerande prestationer som Ahmeds för att accepteras som svensk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.