Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ahlin vald trots protester

Urban Ahlin valdes i dag till ny gruppsekreterare och vice partisekreterare när Socialdemokraternas riksdagsgrupp höll möte. Detta trots att S-kvinnorna motsatt sig valet, eftersom Ahlin tidigare anklagats för sexuella trakasserier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Som företrädare för S-kvinnor skulle jag gärna se att vi inte utsåg en biträdande partisekreterare som har den här typen av problem i bagaget, sade Lena Sommestad, ordförande i S-kvinnorna, till DN.se.

Men Carina Hägg, riksdagsledamot och aktiv i S-kvinnorna, gav Ahlin sitt fulla stöd och hon är säker på att uppgifterna om sextrakasserier inte stämmer.

-Jag har jobbat med Urban Ahlin sedan 1995 och han sätter alltid partiet främst. Vi har diskuterat många jämställdhetsfrågor och jag tycker det är tråkigt att det här gamla ryktet kommer upp igen, sade hon till TT.

Anklagelserna mot Urban Ahlin blev kända efter valet 2010 men de påstådda sextrakasserierna skulle ha ägt rum 2008. Det handlade om en kvinnlig medarbetare på riksdagskansliet som efter en USA-resa ska ha anklagat Urban Ahlin för att ha försökt ta sig in i hennes hotellrum.

Urban Ahlin förnekade uppgifterna och kvinnan har inte uttalat sig offentligt i frågan.

Håkan Juholt försvarade Ahlin när han kom till riksdagsgruppens möte i dag.

-Urban Ahlin är i dag Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson. Urban Ahlin är den person som Mona Sahlin var beredd att göra till socialdemokratisk utrikesminister. Det säger allt om hans kvaliteter, sade han innan han skyndade in på gruppmötet utan att svara på några ytterligare frågor.

Jämte Ahlin-diskussionerna uttrycker flera ledande socialdemokratiska bloggar sin sorg över tillståndet i partiet och att de tröttnat på Håkan Juholts ständiga feltramp.

"Juholt, jag tyar inte längre" skriver kommunpolitikern och S-bloggaren Peter Högberg i bloggen Högbergs tankar. "Jag har till nu stött Håkan Juholt men känner att det finns en gräns för när mitt tålamod tar slut", skriver han och tillägger att den gränsen nu är nära.

Alexandra Eingerstam skriver i sin blogg HBT-sossen: "Det räcker nu".

Hon skriver att hon är arg, frustrerad, besviken, orolig och uppgiven och att tålamodet tagit slut.

"Jag är bara ledsen och besviken", skriver Jan Andersson, tidigare EU-parlamentariker.