Agrell: Tolgfors sparkar nedåt

ANNONS
|

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, riktar skarp kritik mot försvarsminister Sten Tolgfors (M) hantering av affären kring vapensamarbetet med Saudiarabien.

-Om det framkommer uppgifter om att han varit informerad blir hans situation ohållbar.

Agrells recension av Tolgfors agerande är hård. Om försvarministerns debattartikel på Svd.se, där han förnekar att en "svensk" vapenfabrik ska byggas i Saudiarabien säger han:

-Det är en klassisk dementimanöver som känns igen från många andra politiska skandaler. En trängd makthavare går ut och med emfas dementerar det som ser ut att ha hävdats i medier, men som inte har det. -Det är ingen som hävdat att Sverige bygger en vapenfabrik i Saudiarabien, eller att det skulle vara en fabrik för nytillverkning.

Sten Tolgfors förnekande till trots - en hemlig promemoria, som Sveriges Radios Ekot fått fram, avslöjar att Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), efter att ha övergett planerna på att driva projektet i bulvanföretaget SSTI, hittat ett annat företag för uppgiften.

Grontmij Installationspartner AB begärde den 21 april 2010 ett förhandsbesked från Inspektionen för strategiska produkter (ISP) om att få uppföra en anläggning för "renovering och modifiering av pansarvärnsvapen".

ANNONS

I promemorian som ISP skrivit för att informera politikerna i Exportkontrollrådet framgår att det kan bli aktuellt att uppföra åtta byggnader och att Grontmij ska koordinera svenska och utländska underleverantörer. Grontmij rekommenderas av FOI och uppges ha fått sin kompetens från tiden då verksamheten tillhörde staten (Fortifikationsverket).

FOI avser, enligt promemorian, att vara rådgivare till Saudiarabiens försvarsministerium och konsult till de svenska leverantörerna.

ISP gav i maj 2010 Grontmij ett förhandsbesked om att bolaget kan gå vidare med att utreda förutsättningar för projektet. Något slutligt tillstånd för att vara med och bygga en anläggning finns ännu inte.

Willhelm Agrell sätter stora frågetecken framför ISP:s roll i affären.

-De framstår mindre och mindre som kritiska granskare av vapenexport ju mer som kommer fram. De är mer ett planeringskonsortium än det granskande organ de vill framställa sig som gentemot riksdagen, säger han till TT -Sedan är det intressant hur Tolgfors sparkar nedåt, mot FOI. Han hävdar därigenom egentligen att han inte varit informerad om upplägget med bulvanföretag. Där tar han en stor risk. Om det framkommer uppgifter om att han varit informerad blir hans situation ohållbar, säger Agrell.

TT sökte förgäves försvarsminister Sten Tolgfors på torsdagen för att få besked om det ändå kan bli aktuellt att anläggningen byggs med hjälp av svenska företag och med rådgivning från myndigheten FOI.

ANNONS