Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

AddSecure ökar tryggheten i svenska skolor

AddSecure har genom att sätta skolans behov i fokus etablerat sig som Sveriges ledande företag inom skolsäkerhet. På Dalhemsskolan i Helsingborg genomförs nu ett pilotprojekt där AddSecures skolsäkerhetslösning kopplas ihop med larmcentral. – Det här är ett sätt att öka tryggheten och säkerheten för personal och elever, säger skolans rektor Anette Swenninger.

Antalet rapporterade fall av hot, våld och rån i skolmiljö har fördubblats på bara några år. Otryggheten har ökat. Det har fått svenska skolor att aktivt jobba med säkerhetsfrågan. 

Många har vänt sig till det svenska IoT-företaget AddSecure som utbildar personal och utrustar skolor med teknik som ser till att berörda personer får rätt information vid rätt tidpunkt, så att korrekta åtgärder sätts in.

Däribland Dalhemsskolan i Helsingborg, fyra gymnasieskolor i Göteborgs innerstad och två grundskolor i Angered. 

– Det som gör oss unika är att vi utgår från den specifika skolans förutsättningar. Vi börjar alltid med att göra en riskinventering, så att den aktuella skolan får just sitt behov tillgodosett, berättar Marcus Gustring, talesperson för skolsäkerhet på AddSecure. 

Haft svårt att kommunicera

Dalhemsskolan har precis som andra skolor upplevt oroligheter, men trygghetsarbetet har gett resultat.

– Det är lugnt idag och vi har en fantastisk skola, men vi har ändå funderat på hur vi kan jobba vidare för att öka tryggheten för elever och personal. När det tidigare har varit oroligt har vi haft svårt för att kommunicera, för att nå varandra, säger skolans rektor Anette Swenninger.

Skolan kände till AddSecures säkerhetslösning så när erbjudandet kom om att vara pilotprojekt för AddSecure och SOS Alarms nya samarbete var man gärna med. 

– Jag ser det här som en trygghetshöjande åtgärd för alla på skolan; inte minst ensamarbetare ska känna sig säkra i vetskapen om att hjälp finns bara ett knapptryck bort om en situation uppstår, säger hon.

– Många händelser som förekommer i skolor skulle aldrig accepteras på en arbetsplats. Att kunna vara trygg på sitt jobb och i sin skolmiljö är något som borde vara helt självklart, förklarar Marcus Gustring. 

Larmar via en app

Larmar gör personalen via mobilapp eller annan utrustning, med olika scenarion inlagda. Skolans åtgärdsgrupp ser direkt vad för situation en kollega behöver assistans med, och lämpliga åtgärder kan sättas in som begränsar risken för personskador och lidande. Sannolikheten för felbeslut och kritiska förseningar minimeras. Om skolan inte själv klarar av situationen så kan den via AddSecures system koppla in larmcentralen.

Annette berättar att AddSecures säkerhetslösning har blivit väl mottagen på Dalhemsskolan sedan pilotprojektet drog igång i februari. Lärare som ännu inte har fått tillgång till tekniken har efterfrågat den. 

– Så som samhället har förändrats har skolan blivit mer utsatt, och det här är ett sätt att öka tryggheten och säkerheten för personal och elever. Det tror jag vi behöver. Landets kommuner behöver ta sig en funderare – satsa på det här, det är min uppmaning.

Läs mer