Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Adams heltidsjobb - spela dataspel

Adam Friberg spelar i ett av Sveriges bästa e-sportlag och utsågs förra året till årets rookie. I helgen hoppas han vinna ännu en titel med laget som blivit hans heltidsyrke.

För ett och halvt år sedan blev Adam Friberg tillfrågad att börja i topp-laget Ninjas in pyjamas. Han sa upp sig från sitt jobb och sedan dess lever han gott på pengarna som laget spelar in på sin gren kallad Counter-Strike: Global Offensive. Laget var under lång tid helt obesegrade och har sammanlagt spelat in över 1,5 miljoner kronor. Nu har även TV6 gjort en realityserie om laget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

22-åringens fansida på Facebook har över 10 000 följare.

– Drar man paralleller med en fotbollsklubb är det inte så olikt. Vi åker runt på tävlingar och vi tränar mer än de som spelar fotboll och hockey på heltid. Man känner sig som en proffsspelare, berättar göteborgaren som numera bor i Stockholm.

Med hjälp av fyra sponsorer kan klubben betala ut en grundlön till alla i laget. Adam Friberg säger att den är i storlek med en vanlig ”svenssonlön”. Förutom det delar laget också på de vinstsummor man drar in.

De senaste fem åren har det märkts en skillnad på antalet sponsorer och vinstummorna, berättar Adam Friberg.

– Även företag utöver datortillverkare har börjat märka att det är väldigt mycket ungdomar som spelar. I åldern 15–40 så tror jag det är en stor del som spelar, har spelat eller vet vad det är.

Däremot är han inte helt övertygad om att e-sport i framtiden kommer kunna konkurrera med traditionella sporter i Sverige. Men han pekar på hur stor sporten redan är här och jämför med Syd-korea, sportens förlovade land.

– I Sydkorea är de som spelar lika stora som fotbollsstjärnor med stora affischer på husen och tävlingar som sänds i nationell tv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.