Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Adam Cwejman: Låt Sabaton vara ifred

Förvägra inte folk kultur för att de har idiotiska ledare, skriver Adam Cwejman.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förra veckan skulle reggeaartisten Matisyahu spela på en festival i Spanien. Arrangörerna ställde in Matisyahus medverkan. Han hade nämligen avböjt att spela in en video där han tog ställning för Palestina. Ingen annan artist hade ombetts spela in en liknande video, bara Matisyahu som råkar vara jude.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Matisyahu ville inte ta politisk ställning, ”Min musik talar för sig själv, och jag inlemmar inte politik i min musik. Musik har potential att transcendera intellektet, idéerna och politiken” sade han då. Efter kritik mot arrangörerna fick Matisyahu tillbaka sin plats på festivalen.

I dagarna har det svenska metallbandet Sabaton kritiserats för att de spelade på en festival på den av Ryssland ockuperade Krimhalvön. Festivalen var arrangerad av den Putin-nära MC-klubben Nattvargarna och sändes på ryska försvarsministeriet tv-kanal. Har Sabaton tabbat sig? Jag är inte så säker.

Under 1980-talet spelade en rad västeuropeiska band i östblocket. De var utan undantag nödvändigt att banden var inbjudna av statliga kulturinstitutioner, i vissa fall även som en del av kommunistiska kulturfestivaler. De hade helt enkelt inget val om de ville spela i östblocket. Publiken, svältfödd som den var på musik från väst, hade heller inget val. Skulle västeuropeiska band och artister avböjt att spela för sina fans i östblocket?

Det finns artister och band som tar politisk ställning, i såväl musik som texter. Vissa, som Michael Wiehe har gjort sig till försvarare av totalitära diktaturer, andra som Sabaton har valt att skildra historiska händelser utan att kombinera det med politiska ställningstaganden.

De musiker som tar öppen politisk ställning ska givetvis ansvara för vad de uttrycker. Men många vill inte ha något att göra med politik, däribland Sabaton och Matisyahu. Sabatons basist Pär Sundström förklarade i en intervju att: ”Vi spelar för fans, oavsett var de finns”.

Att spela i östblocket under 1980-talet var inte liktydigt med att understödja det samhällssystemet, lika lite behöver Sabatons spelning på Krim utgjort stöd, direkt eller indirekt, till Rysslands illegala ockupation av halvön.

Det finns ingen poäng med att förvägra människor musik och kultur för att de råkar ha tyranniska eller idiotiska ledare. Människor väljer inte var de är födda och i vissa fall väljer de heller inte sina ledare. Kulturella bojkotter som drabbar kollektiv är varken verkningsfulla eller principiellt försvarbara. Så länge Sabaton skänker sina fans glädje och en stunds paus från varats eländighet gör de sitt jobb.