Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Adam Cwejman - ledarskribent på GP.

Adam Cwejman: Har polisen somnat?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under förra årets midsommarhelg bröt sig någon in på den välkända göteborgskrogen Park Lane, ljudutrustning för nästan en kvarts miljon stals.

Men som tur är hade Park Lane en övervakningskamera, tjuven kunde identifieras, kort därpå fick man även ett namn på tjuven. För polisen som fick videomaterialet var det inte svårt att se vem personen var, tjuven var nämligen känd av polisen sedan tidigare för både stöld och miss- handel. Lägg därtill att tjuven själv senare erkände brottet för polisen.

Det borde väl vara ett glasklart och okomplicerat fall? Tydligen inte, för även om det fanns ett ypperligt bevisläge, erkännande och tidigare brott gick inte fallet till åtal.

Förra året i augusti fick Magnus Albrektson, VD på Park Lane, ett brev (skrivet redan i juni) där det meddelades att förundersökningen lagts ned. Brott kunde ej styrkas, och det fanns därför inte skäl att fullfölja förundersökningen. Fallet uppmärksammades i både GP och GT.

Först då reagerar polisen, den ansvarige utredarens chef ursäktar sig med att två ärendenummer blandats ihop. Låter otroligt att så kan ske, men ingen är väl immun mot enkla misstag, inte ens polisen. Så vad hände sen?

Ett år senare har Albrektson och Park Lane fortfarande inte fått pengar från försäkringsbolaget, de kräver en dom mot tjuven, eller i alla fall ett åtal, vilket polisen inte kunnat uppbåda ännu. Park Lane har därför själva fått bekosta ny ljud-utrustning.

Enligt Albrektson väntar polisen på ett anspråkskrav vilket redan har skickats in, ingen kan betvivla Albrektsons iver att avsluta den här situationen så pengarna kan lösas ut från försäkringsbolaget.

Det finns ett brottsoffer, det finns en förövare och bevisläget är ställt bortom alla tvivel. Det saknas någon i den här kedjan, nämligen Polisen.

Polisens totala haveri i den här frågan kostar inte bara pengar för Park Lane, det kostar i polisens anseende. Om medborgare inte litar på att polisen klarar upp brott med klar bevisning, vad ska de då ha polisen till?

Stölden på Park Lane har fått en del medial uppmärksamhet, det fick polisen förra året att ursäkta sig och lova någon åtgärd. Nu har visserligen inget hänt, men polisen lovade ändå ta tag i fallet. Betänk nu hur många människor vars fall inte omskrivits i media som fått oförklarliga brev att utredningar av brott de utsatts för lagts ned. Något säger mig att polisen, men främst göteborgarna har ett allvarligt problem.