Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Abbas höjer rösten om FN-medlemskap

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas kommer att anhålla om fullständigt medlemskap när han åker till FN:s generalförsamling nästa vecka, vilket bäddar för en diplomatisk strid med Israel och USA.

-Vi åker till FN för att begära vår legitima rätt, att få ett fullständigt medlemskap för Palestina i organisationen, sade Abbas i ett tv-sänt tal på fredagen.

Han är också beredd att framtvinga en omröstning i frågan i FN:s säkerhetsråd.

Enligt Abbas har fler än 125 länder nu erkänt Palestina som en stat.

Abbas har, sedan fredssamtalen med Israel strandade, gått in för att lämna in en formell ansökan om medlemskap i FN nästa fredag. Detta trots starka invändningar från USA, som säger att åtgärden kan vara "kontra-produktiv".

Den engelskspråkiga, statligt drivna kinesiska dagstidningen China Daily varnar för att ett amerikanskt veto i säkerhetsrådet kommer att öka spänningen i Mellanöstern.

"Om USA väljer att gå emot världsopinionen och blockera den palestinska FN-ansökan nästa vecka, kommer inte bara Israel att bli mer isolerat utan spänningarna i regionen kommer att tillspetsas ännu mer", skriver tidningen och ger uttryck för den kinesiska ledningens linje i frågan.

Den senaste omgången fredsförhandlingar mellan Israel och palestinierna inleddes sommaren 2010. USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade hoppfullt att målet var två självständiga stater inom ett år.

Efter bara en månad tog det tvärstopp när Israel inte ville förlänga ett tillfälligt byggstopp för nya bostäder på ockuperad mark.

Palestinierna vägrar förhandla så länge de judiska bosättningarna på palestinsk mark utvidgas. Nyligen har Israel givit klartecken för totalt 2 700 nya bostäder åt judiska bosättare.