Aaron Israelson: Inhumant att avhysa tiggarna

Aaron Israelson reagerar starkt på regeringens förslag om att underlätta avhysning av tiggare. Och att stoppa en slant i tiggarmuggarna på gatan är viktigt. – Pengarna kommer till nytta, säger tidningen Faktums före detta chefredaktör.

ANNONS
|

Under måndagsmorgonen presenterade regeringen sitt nya förslag för hur tiggeriet ska minska i Sverige. Det ska bland annat bli lättare att avhysa tiggare som har bosatt sig olagligt på kommunal eller privat mark. Aaron Israelson har länge kämpat för tiggarnas rätt i samhället, och var tidigare chefredaktör för tidningen Faktum – en tidning som säljs av hemlösa. Han tycker inte att det nya förslaget om att lättare kunna avhysa tiggare är en bra lösning.

– Vi har en lång tradition av att stänga ute romerna från vårt samhälle. Jag förstår att illegala bosättningar är ett samhällsproblem, men man kan inte avhysa någon utan att erbjuda något alternativ. Man kan till exempel erbjuda alla en campingplats, säger han.

ANNONS

Varför kan man inte avhysa dem?

– För att det är inhumant. De kommer inte att ha någonstans att bo. Överallt driver man migranterna från plats till plats. Det handlar om att erbjuda dem rimliga levnadsvillkor så länge de vistas här i Sverige, säger han.

Ett annat förslag från regeringen är att barn till EU-migranter generellt inte borde erbjudas skolgång. Det reagerar Aaron Israelson starkt på.

– Det är väldigt olyckligt. Det är viktigt att plocka upp dessa barn tidigt. Att utbilda barn är en investering, säger han.

Regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson, som har utrett tiggerifrågan, anser att det inte är en långsiktigt bra idé att ge pengar direkt till tiggarna på gatan. Men det håller inte Aaron Israelson med om.

– Det är pengar som kommer till nytta. De pengar som skickas till deras familjer i hemlandet gör att de får mat på bordet, kan klä sig ordentligt och köpa mediciner, säger han.

ANNONS

Just nu bor Israelson i Rumäniens huvudstad Bukarest och jobbar med att starta en gatutidning som ska säljas av hemlösa. Han är även där för att hjälpa de hemlösa på plats. Han säger att de flesta inte vill åka till ett annat land för att tigga, men att de inte har ett val. Som lösning på frågan hur man ska minska tiggeriet föreslår han åtgärder i de länderna som tiggarna kommer ifrån.

– På lång sikt handlar det om att skapa jobb i de länder där de hemlösa är utsatta, säger han.

ANNONS