Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

90-talsnostalgi med ikonen Drömhus

18 år har gått sedan Vill ha dig. I kväll återuppstår 90-talsikonen Therese "Drömhus" Grankvist på Jazzhuset. Hon ser tillbaka på en stundtals slitsam tid. – Det var eat, sleep, rave, repeat i tre år, säger hon.

På en kryssning med gymnasieklassen förstod 19-åriga Therese Grankvist att hon ju faktiskt kunde sjunga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De hade en karaokebar där jag sjöng. Mina kompisar sa "Therese, du måste göra något av det här" och det gav mig självkänslan jag behövde. I den åldern är man ju otroligt känslig för vad ens kompisar tycker, säger Therese Grankvist över telefon, nästan 20 år senare.

Kompisarnas förtroende var putten hon behövde för att kontakta ett skivbolag. På telefonsvararen sjöng hon in TLC's Red light specials, en låt hon "inte hade en aning om vad den handlade om", och snart därefter blev hon uppringd. Det var början på projektet Drömhus, som för många blivit förknippat med 90-talets färgglada, dansanta tuggummipop.

Genombrottet kom med Freestyle-covern Vill ha dig 1997. Då var hon 20 år gammal.

– Jag slog igenom över en natt. Den blev nummer ett i Skandinavien och helt plötsligt blev jag väldigt busy. Det var överväldigande. När man blir framgångsrik rycker och sliter ju alla i en, säger hon och fortsätter:

– Det var samtidigt väldigt slitsamt. Jag brände ut mig. Klassikern. De kör slut på sina stackars artister. Jag fördärvade min röst och fick gå hos talpedagog i två år.

Att skivbolaget styrde det mesta gjorde till slut att hon tröttnade. Hennes ambitioner sträckte sig bortanför Drömhus och hon ville sjunga på engelska.

– 21 år gammal hade jag en vision om att jag ville göra någonting mognare. Mina fans var väldigt unga. Allt kändes barnsligt, säger hon och berättar om den vilda perioden som följde efter flytten till London:

– Eat, sleep, rave, repeat. I tre år. Londons partyscen var intensiv och någonting helt annat än Sveriges. Vi turnerade till Miami, Ibiza och i London. Allt där hemma kändes otroligt litet och fjantigt jämfört med det här.

År 2007, då Therese Grankvist fyllde 30, blev ett förändringens år. Hon reste till Indien, gjorde slut med pojkvännen som funnits med henne under alla år i London och förlorade sin pappa i samma veva. Ibland behöver man skakas om för att det ska hända nya saker, konstaterar Therese Grankvist.

– Man blir äldre och nu är vi här. Vi funderar lite på vad vi kan göra med Drömhus faktiskt. Det är någonting som händer nu, 90-talet verkar komma tillbaka.

Kommer Drömhus återuppstå?

– Ja, kanske. På något sätt men i en ny flavour. Det hade varit roligt om det kom en mini-Drömhus precis som det gjorde med A-teens.

Vad är 90-tal för dig?

– Buffalos, konstiga toppar, silvriga material, spikes, rave, platåer, konstiga färger i håret. Jag var världens Spice girls-fan och ville se ut som Mel B och Geri. Det fanns helt klart babes på 90-talet. Jag gillade Leila K och E-types dansare Dee.

Kommer vi få höra Vill ha dig i kväll?

– Definitivt.

Folk kommer gå bananas.

– Det hoppas jag, säger Therese Grankvist.

FAKTA:THERESE GRANKVIST

Född: 1977

Karriär: Slog igenom 1997 med covern Vill ha dig. Medverkade i Melodifestivalen 1999 med Stjärna på himmelen som kom på en andraplats samt 2007 med låten The Arrival tillsammans med The Attic. Med Drömhus släppte hon albumen Drömmar och Längtan. År 2000 lämnade hon bandet för att fortsätta under namnet Therese.

Drömmer om: Jag drömmer någonstans om världsharmoni så att vi kan få finnas kvar här. Det är ingen självklarhet med tanke på hur vi behandlar varandra och vår planet. Jag vill ha en värld som är fri från konflikter, korruption och mobbning.

Inspireras av: Personligheter och miljöer.

Beskriv ditt sound i dag: Beats, dynamiskt och melodiskt.

Aktuell: Spelar på Jazzhusets Club Nostalgia på nyårsafton. Då under artistnamnet Drömhus. Släpper snart singeln Missing disco som blir med video i februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.