Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lägenheter vid Bukärrsgården som planeras bli boende för ensamkommande flyktingbarn.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

90-åringar tvingas flytta från sina lägenheter

90-åringar på ett äldreboende i Kungsbacka är förtvivlade efter att kommunen tvingat dem att flytta därifrån. ”Oetiskt och systematisk diskriminering” säger äldreprofessor.

Det var i maj som äldre på en enskild avdelning på Bukärrs äldreboende på Särö fick information om flytten. De äldre på avdelningen Furuberg bodde då i egna lägenheter sen flera år tillbaka. I ett papper stod det att de runt 15 personer som bodde i lägenheterna skulle erbjudas plats på andra äldreboenden eftersom lokalerna inte längre ansågs vara lämpliga för att bedriva äldrevård i.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under hösten har majoriteten av de äldre flyttats till andra boenden i kommunen.

– Min mamma är helt förtvivlad. Hon gråter och är jättedeprimerad över flytten. Hon säger att hon bara väntar på döden nu. Så här gör man inte mot äldre som är över 90 år gamla, säger en dotter till en av de äldre som tvingats flytta.

Beslutet att flytta på de äldre togs av förvaltningen men har fått uppbackning från nämnden. Som skäl för flytten lyfte kommunen fram att avdelningens lokaler inte var ändamålsenliga för äldre. Bland annat saknades gemensamma uppehållsrum och lokalerna var inte rullstolsanpassade.

– Det är rent löjliga skäl. Vem behöver uppehållsrum när man har egen lägenhet? Min mamma mådde jättebra på boendet på Särö. Då hade hon nära till sina anhöriga och hon hade sin egen lägenhet som hon kunde gå fritt i. På det nya boendet har hon fått ett litet rum där hon för det mesta är instängd. Det är fruktansvärt, säger dottern.

Enligt Yngve Gustafson, professor i geriatrik på Umeå universitet är flyttning av äldre riskfyllt och kan i vissa fall innebära ren livsfara. Han är kritisk till att kommuner flyttar äldre mot deras vilja.

– Äldre kan bli förvirrade och känna ökad oro. De utsätts för ny personal och risk för nya infektioner. Jag menar att sådana här flyttar är systematisk diskriminering. Gamla fråntas rätten att bo var de vill. Det är inhumant och dessutom farligt, säger Yngve Gustafson.

Sedan flytten blev känd har rykten florerat i kommunen om att de boende flyttades till förmån för ensamkommande flyktingbarn. När GP ringer upp bostadsbolaget Eksta Bostads AB som äger lokalerna så säger man att ryktena inte stämmer.

Läs också: Flytt används som propaganda

– Vi fick en beställning från kommunen tidigt i somras om att lägenheterna som nu står tomma ska göras om till lägenheter för ensamkommande, så den biten stämmer. Renoveringen kommer att påbörjas efter årsskiftet. Men det är viktigt att säga att flytten av de äldre inte gjordes på grund av detta. Den var bestämd sedan innan, säger Christer Kilersjö, vd på Eksta Bostads AB som hyr ut lokalerna till kommunen.

Samma bild ges av Helene Ljungqvist, verksamhetschef för äldreboende- och hemsjukvården i Kungsbacka kommun.

– Vi meddelade sektor Service att vi inte längre avsåg att bedriva äldrevård i Furuberg och därefter började de fundera på andra användningsområden för lokalerna. Och då var boenden för ensamkommande ett lämpligt alternativ. Men besluten har inte med varandra att göra, det är två separata beslut, säger Helene Ljungqvist.

Hon säger att kritiken från de äldre kring själva flytten kommer som en nyhet för henne.

– Att flytta äldre är ingenting vi gör med glädje men i och med att vi inte kunde behålla Furuberg som boende så fanns inga alternativ. Men är det så att det är äldre som nu mår dåligt så rekommenderar jag dem att höra av sig till kommunen, säger Helene Ljungqvist.

Men de anhöriga är kritiska.

– Man flyttar inte på äldre och river upp deras liv så här. Det är oerhört dåligt skött av Kungsbacka kommun, säger en anhörig till GP.