Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

7000 barn i stora förskolegrupper

Flera tusen barn i Göteborg går i stora barngrupper enligt den senaste förskolestatistiken.

Siffrorna gäller läget i Göteborgs kommunala förskolor den 15 oktober 2011 och visar att storleken på barngrupperna minskat något senaste året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anledningen är främst att fyra stadsdelar har något färre barn inskrivna i grupper för de minsta barnen. Andelen barn i småbarnsgrupper med minst 17 barn har i Göteborg minskat från 24 till 20 procent senaste året. Däremot går fortfarande nästan en fjärdedel, klart högre än riksgenomsnittet, av alla förskolebarn i Göteborg i grupper med minst 21 barn. Närmare 7000 barn går i så stora kommunala förskolegrupper.

- Vi ligger fortfarande högt med barngruppernas storlek. Men vi är inte värst i klassen i Göteborgsregionen. Där har Göteborg bäst personaltäthet, säger kommunledningens förskoleansvarige politiker Robert Hammarstrand (S).

Den genomsnittliga förskolegruppen i Göteborg var i höstas fortfarande ett halvt barn större än hösten 2006.

Göteborgs rödgröna majoritet avsatte under 2010 och 2011 närmare 300 miljoner kronor för att minska förskolegruppernas storlek. Stadsdelarna har i första hand använt de extra tillskotten till att anställa fler i förskolan.

För 2012 finns ytterligare 250 miljoner kronor till stadsdelarna i samma syfte.

Med tanke på alla extra pengar till förskolan, inte öronmärkta men ändå, är resultatet så här långt magert beträffande huvudmålet att minska barngruppernas storlek. Varför?

- Vi har en lång startsträcka med byggprocesser som tar tid. Det tar tid, också att få fram provisoriska lokaler. Men vi ska få fram 6000 nya förskoleplatser till och med år 2015, säger Robert Hammarstrand.

Enligt senaste befolkningsprognosen ökar antalet barn i förskoleåldern i Göteborg med cirka 2500 barn till och med 2015.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.