Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

700 000 förstår inte lönebeskedet

Drygt 700 000 svenskar förstår inte sina lönespecifikationer, visar en undersökning av Novus.

Efter årets fattigaste månad var det många som kastade sig över lönebeskedet för januari.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många tycker nog rent allmänt att de tjänar obegripligt lite pengar. Men av landets 4,7 miljoner löntagare förstår drygt 700 000 anställda inte sina lönespecifikationer.

Och det är kvinnor som i högre utsträckning säger att de inte förstår allt i sina lönebesked, visar en färsk undersökning av Novus på uppdrag av Amesto Accounthouse.

Bland ungdomar, från 18 till 29 år, är läget värst. Där säger var tredje att de inte förstår vad som står på lönespecifikationen.

- Det är viktigt att man förstår sin lönespecifikation av flera skäl. Löneadministration blir allt mer komplex, det är inte bara traditionell månadslön som står på våra lönespecifikationer längre. Allt fler företag går till exempel ifrån traditionell lönesättning till mer resultatbaserad. Många företag låter även sina anställda ha olika valmöjligheter i form av löneväxlingar för till exempel städning och privatsjukvård, säger Anette Ullén, vd för Amesto Accounthouse i ett uttalande.

- För sin egen skull bör man som anställd vara påläst och våga ställa frågor till sin löneavdelning. Det är viktigt att man kan beräkna effekten av olika förmåner men även se att man får ut rätt belopp enligt sitt avtal, säger hon.

Nära 1 100 svenskar intervjuades om sina lönespecifikationer av Novus under november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.