Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Älvutsikt och närhet till pendeln – två av de faktorer som driver priserna.

60-talsettan: vinnare i Göteborg

Den som vill göra som de flesta göteborgare just nu, bör satsa på en 60-talsetta – eller söka sig utanför stan. Då får man också en bra bostadsaffär på köpet.

Priserna på bostadsrätter i Storgöteborg har stigit med 66 procent de senaste fem åren. Allra störst ökning syns bland lägenheter byggda på 60-talet och enrummare. Det visar en kartläggning som Fastighetsbyrån gjort tillsammans med Svensk Mäklarstatistik.

Att göteborgarna har fått upp ögonen för 60-talslägenheter menar Patrik Andersson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån, bland annat beror på ett ökat intresse för tidsenliga element i våra bostäder.

– Vi kan se att våra kunder är väldigt intresserade av tidstypiska detaljer och originalinredning, och då är 60-talet kanske mer intressant än till exempel 80-talet.   

Att ettan har fått en stor procentuell prisökning beror på att ettor just nu har ett väldigt högt kvadratmeterpris. Tidstypiska detaljer från 60-talet är annars stora lägenheter med funktionella planlösningar. Som till exempel tillgång till tvättstuga i lägenheten med ingång från både kök och badrum, och lägenheter med både badrum och toalett. Dessutom är lägenheter från årtiondet ofta bra planerade, med stort kök i anslutning till vardagsrum, så att man kan ta bort en vägg och få till en öppen planlösning.  

– 60-talslägenheterna är generellt sett större än lägenheterna från 50-talet och billigare än lägenheterna från 80-talet, säger Patrik Andersson.

Han menar dock att den absolut viktigaste aspekten när vi väljer boende är var, snarare än när den är byggd. En allt bredare kundkrets ser det idag som ett alternativ att bo lite utanför stan eller i andra områden än vad de tidigare kunnat tänka sig. Störst prisökning procentuellt har nordöstra Göteborg, som ökat med 159 procent sedan 2011, tittar man på kommunnivå ligger Ale i topp med en procentuell ökning på 128 procent.

– Jag tror att framtidens vinnare på bostadsmarknaden kommer att vara de som bor i kranskommunerna med nära till tåg-, pendel- och busstationer. Det folk efterfrågar idag är närheten till kommunikation och vattendrag. Det är sällan någon säger att de vill ha just en 60-talslägenhet, tidstypiska detaljer är snarare ett plus i kanten.