Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

5G växer och Göteborgsbaserade Gapwaves står mitt i utvecklingens centrum

Per-Simon Kildal, grundare av Gapwaves AB, var antennspecialist vid Chalmers när han uppfann gapvågledartekniken. En teknik som visat sig exceptionellt bra lämpad för utvecklingen av femte generationens mobilnät.

Mobilnätet har sakta men säkert uppgraderats ungefär var tionde år. För tio år sedan var det 4G som kom och tog över tronen som tidigare 3G fått sitta på och idag är det 5G som börjar göra sitt intåg. Framförallt kommer 5G innebära högre överföringshastigheter och kortare fördröjning.

– Att 5G innebär mindre fördröjning är lika viktigt som att det går snabbare att föra över data, berättar Thomas Emanuelsson, teknisk chef på Gapwaves.

– Fördröjning, eller latens, är lite förenklat den tid det tar att skicka ett paket med data från en enhet till en annan. När man har dålig latens uppstår fördröjningar, något många nog märkt av på de webmöten folk tar del av idag. Med bättre överföringshastighet och mindre fördröjning kan man absolut öka människors digitala tillgänglighet och möjligheten att utföra uppgifter med precision på distans ökar.

5G kan förändra hur vi kommunicerar

Det 4G-nät som många mobiltelefoner använder sig av i dag har en ungefärlig teoretisk dataöverföringshastighet på cirka 100 Megabits i sekunden. 5G, när det når sin fulla potential, kan få hastigheter på upp till 10 000 Megabits i sekunden. Och det i kombination med väsentligt lägre fördröjning kan verkligen förändra hur vi använder internet för kommunikation. 

– Jag var på en mässa i Tyskland för några år sedan när ett av de riktigt stora telebolagen ville visa upp potentialen med 5G. Och för att göra det hade de bjudit in ett band som skulle spela för oss. Kruxet var att ena halvan av bandet spelade via länk från ett annat land, utan några som helst problem. Då får man inte glömma att musik är väldigt beroende av just den direkta respons från de andra bandmedlemmarna. Och dessa musiker kunde, tack vare 5G spela tillsammans, utan fördröjningsproblem.

Utvecklat på Chalmers

5G kräver antenner som levererar högre frekvenser än tidigare. Och det är här gapvågledartekniken tar sin plats. Teknologin utvecklades och patenterades på Chalmers och har sedan överförts till Gapwaves som idag tagit sig till en position där de kan leverera prisvärda vågledarbaserade antenner till de företag som bygger ut infrastrukturen kring 5G. Och att det var Chalmers och Göteborg som fick bli centrum för utvecklingen förvånar inte, säger Gapwaves VD Lars-Inge Sjöqvist.

Lars-Inge Sjöqvist, VD och Thomas Emanuelsson, teknisk chef på Gapwaves.
Lars-Inge Sjöqvist, VD och Thomas Emanuelsson, teknisk chef på Gapwaves.

– Kunskapen runt millimetervågsteknik är fantastisk i den här delen av Sverige med flera världsledande företag inom området och inte minst den kunskap och forskning som bedrivs på Chalmers. Det är verkligen ett utvecklingskluster här, berättar Lars-Inge.

– Självklart har det hjälpt oss att finnas på och vara del av en plats som denna. 

Hur har Gapwaves kommit till den position ni har idag? 
– Det handlar ju om att vi har omfamnat den tekniska utvecklingen som gapvågledartekniken gett och lyckats förbättra den industriella processen för tillverkning i höga volymer. På så sätt kan vi ta fram mer avancerade produkter på ett enklare och billigare sätt för slutkunden, avslutar VD Lars-Inge.