Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

5G är förutsättningen för framtidens innovationssamhälle

Det är digitala teknologiska innovationer som kommer att hjälpa oss förebygga olyckor, detektera sjukdomar och optimera den industriella produktionen. För att kunna nyttja våra resurser hållbart och säkert krävs en mobil infrastruktur som är snabb och som kan hantera höga mängder data i realtid.

I 140 år har Ericsson satsat på innovation för att driva både telekombranschen och företagets egen utveckling framåt. Även lokalt drivs man av att hitta nya vägar och i Göteborg satsar man bland annat på ett innovations-garage där man tillsammans med det lokala näringslivet, staden och akademin studerar nya möjligheter med mobilteknologin.

– Vi driver en mängd lokala innovationsprojekt, alla kopplade till något av FN:s globala hållbarhetsmål, så som uppkopplade drönare för sjöräddning, luftmätningar och optimering av energianvändning i s.k. mikronät. Därutöver ser vi redan idag ett stort antal minskade resor och hur människor istället nyttjar digital teknik för konferenser och möten. Distanslösningar och tekniken bakom virtuella möten för att få känslan av interaktivitet är ett av de områden som kommer explodera då behovet bara växer, säger Jonas Wilhelmsson, chef för Ericssons lokala innovations-Garage. 

Innovation skapar hållbara förutsättningar 

Nätets utveckling har haft en enorm påverkan på samhällets utveckling och genom 5G höjs hastigheten och den fördröjning som tidigare funnits i nätet minskar. I förlängningen kommer även digitala och mobila innovationer ha stor positiv inverkan på hållbarhet för allt från globala utmaningar, främjandet av företag, miljö- och klimatfrågor och kommunikation mellan enskilda individer. 

– Ett exempel är urbaniseringens utmaningar med ökad trafikering på stadens gator med tillhörande luftproblem. Vi tittar på hur vi kan hjälpa till att reducera växthusgaser och fram till 2030 finns det en potential att reducera dem markant genom en ökad användning av informations- och kommunikationsteknologi, där 5G är en viktig del, säger Erik Carlsson, Site-chef Ericsson Göteborg.

Möjligheterna med mobil infrastruktur

5G nätet är spektakulärt då det är snabbt och kan hantera höga datamängder i realtid, något som är en förutsättning för vårt digitala samhälle ska fungera. Bland annat för att den fjärde industriella vågen som kommer att bestå av bland annat självkörande bilar och välfärdsteknik som behöver kunna agera på distans, i realtid, ska fortsätta utvecklas. 

– Det uppkopplade samhället innebär att vi å ena sidan måste möjliggöra den högpresterande delen som krävs för självkörande bilar och kirurgiska operationer på distans, samtidigt som vi måste kunna serva en flotta av miljarder olika sensorer i uppkopplade industrier, sjukhus och städer som brukar små datamängder dagligen, säger Erik Carlsson.

Läs mer på www.ericsson.com