Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Susanne Eklund talade av egen svår erfarenhet.

500 protesterade mot utförsäkring

Ingen ska behöva söka hjälp hos socialen eller kyrkan enbart för att man är sjuk. Så sade Susanne Eklund, själv drabbad, när påskuppropet mot sjukförsäkringen manifesterades på Götaplatsen.

På 35 orter över hela Sverige manifesterade tusentals människor på annandagen sitt stöd till påskuppropet mot utförsäkringar. I Göteborg kom cirka 500 och de fick bland andra höra Susanne Eklund berätta om egna erfarenheter av sjukvårdsreformens avigsidor. Hon lever sedan åtta år med svår epilepsi som begränsar hennes möjligheter att arbeta.

- Jag arbetar 75 procent och är stolt över det. Men det var en lång väg dit. Jag är förbannad på systemet som leder till utförsäkring. Alla gånger som man inte blir trodd under sjukutredningen är en kränkning, sade hon.

Susanne Eklund är också en av de fyra privatpersoner som organiserade måndagens manifestation på Götaplatsen.

Starten på uppropet var det brev som Sveriges kristna råd, bestående av 27 olika kyrkor, skickade till regeringen i mars i protest mot sjukförsäkringssystemet.

- För mig är det viktigt att uppropet står på en opolitisk grund. Jag är väldigt glad över alla de människor som kom i dag för att visa sitt stöd. Jag hoppas att namninsamlingen kan påverka så att ett dåligt system blir mer solidariskt. Om inte så får vi fortsätta arbeta för en förändring, säger Susanne Eklund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.