Susanne Eklund talade av egen svår erfarenhet.
Susanne Eklund talade av egen svår erfarenhet.

500 protesterade mot utförsäkring

ANNONS
|

På 35 orter över hela Sverige manifesterade tusentals människor på annandagen sitt stöd till påskuppropet mot utförsäkringar. I Göteborg kom cirka 500 och de fick bland andra höra Susanne Eklund berätta om egna erfarenheter av sjukvårdsreformens avigsidor. Hon lever sedan åtta år med svår epilepsi som begränsar hennes möjligheter att arbeta.

- Jag arbetar 75 procent och är stolt över det. Men det var en lång väg dit. Jag är förbannad på systemet som leder till utförsäkring. Alla gånger som man inte blir trodd under sjukutredningen är en kränkning, sade hon.

Susanne Eklund är också en av de fyra privatpersoner som organiserade måndagens manifestation på Götaplatsen.

ANNONS

Starten på uppropet var det brev som Sveriges kristna råd, bestående av 27 olika kyrkor, skickade till regeringen i mars i protest mot sjukförsäkringssystemet.

- För mig är det viktigt att uppropet står på en opolitisk grund. Jag är väldigt glad över alla de människor som kom i dag för att visa sitt stöd. Jag hoppas att namninsamlingen kan påverka så att ett dåligt system blir mer solidariskt. Om inte så får vi fortsätta arbeta för en förändring, säger Susanne Eklund.

Regeringens omläggning av sjukförsäkringssystemet trädde i kraft 1 juli 2008.

De nya reglerna innebär bland annat att den sjukskrivne prövas mot arbetsmarknaden vid vissa givna tidpunkter. En sjuk person får maximalt sjukpenning i ett år, efter det görs en ny bedömning. För att få en sjukpeng som inte är tidsbegränsad krävs en mycket allvarlig sjukdom. Särskilt tidsgränserna har fått hård kritik.

I april 2011 gick regeringen ut med att vissa förändringar kommer att göras i systemet. Bland annat blir utrymmet för individuella bedömningar större för den som når tidsgränsen 2,5 år. Dessutom ska de som utförsäkras och inte kan få sjukpenning, eftersom de inte haft någon inkomst, få en ny särskild ersättning.

ANNONS