Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

50 000 bilister får åka gratis

Västtrafik erbjuder 50 000 bilpendlare att åka gratis i två veckor i hela Västra Götaland. Andra får åka taxi billigt.

Kampanjen Det stora pendlarexperimentet är Västtrafiks största marknadsföringsinsats någonsin för att locka nya resenärer. Kampanjen börjar den 27 september och berörda pendlare kommer att få direktreklam hem i brevlådan. Dessutom kommer annonser i dagspress, affischer på hållplatser och informationstavlor.

Senast den 20 oktober måste bilpendlare anmäla sitt intresse om möjligheten att få ett gratisåkarkort till Västtrafik. Korten skickas sedan ut i början av november och gäller i hela Västra Götalands län.

Genom att låta 50 000 bilpendlare testa att åka kollektivt räknar Västtrafik med att få 10 000 nya kunder - om kampanjen lyckas. Målet är att tio procent av regionens arbetspendlare som har bil ska börja åka kollektivt.

Halva priset på taxi

Parallellt med detta gratisåkande kommer Västtrafik att ha en liknande kampanj i tre större kommuner i Skaraborg. I Mariestad, Skövde och Falköping ska vem som helst kunna beställa en taxi till eller från stationen eller hållplatsen och bara behöva betala cirka halva det vanliga priset.

Enda kravet är att taxiresan är en del av en längre resa där buss eller tåg ingår och att resenären korsar en kommungräns.

- Vi ser taxiresan som en del av kollektivtrafiken. Om det till exempel regnar eller om du har för mycket att bära för att orka gå en längre sträcka till stationen, ja, då kan du boka en taxi som kör dig till tåget, säger Gunilla Wicktor, informatör på Västtrafik.

Kampanjen startar 18 oktober och pågår sedan till 31 maj nästa år.

Att det sker just i dessa tre Skaraborgskommuner beror enligt Gunilla Wicktor på främst två saker: Å ena sidan är det ganska många människor som arbetspendlar mellan Mariestad, Skövde och Falköping. Å andra sidan dessa pendlare inte fler än att kampanjen kan genomföras i "hyfsad liten skala".

Halva taxipriset - vem betalar mellanskillnaden?

- Vi har satt ett pris som vi tror att folk är beredda att betala för den här tjänsten. Utgångspunkten är en framkörningsavgift på 28 kronor och sedan nio kronor per kilometer. Resten betalar Västtrafik på samma sätt som vi gör med all annan kollektivtrafik, säger Gunilla Wicktor.

Västtrafik har redan avtal med ett 60-tal taxiföretag runt om i hela storlänet. Det är till dessa som resenärerna hänvisas i den här kampanjen som kallas Hela vägen.

- Om fler kunder nu väljer att åka med oss, både genom samåkning i de taxibilar som redan är ute och kör och på våra bussar och tåg, då är det inte säkert att vi får ökade kostnader i slutändan, säger Gunilla Wicktor på Västtrafik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.