5 frågor till Maria Sköld

ANNONS
|

Vad händer i Socialdemokraterna i dag?

På Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm fortsätter verkställande utskottet sitt krismöte, som började redan i går. Utanför kretsar en stor skara politiska reportrar, som GP:s Kenny Genborg.

Men vad VU kommer fram till beror i hög grad på vilka signaler de får från partidistrikten. Och vid lunch kom beskedet som Håkan Juholt måste ha fasat för: för första gången kräver två partidistrikt hans avgång.

Varför är det så dramatiskt?

Partiledaren måste ha partidistrikten bakom sig för att kunna fungera som ordförande. Början till slutet för Mona Sahlin kom när det första partidistriktet krävde hennes avgång. Det satte snöbollen i rullning och en vecka senare hade hon meddelat sin avgång. Ingen kan vara mer medveten om det än Håkan Juholt – det var just han som var den förste partidistriktsordförande som sa att han inte längre hade förtroende för Mona Sahlin.

ANNONS

Så varför låter ändå Håkan Juholt som att han är omedveten om allvaret i situationen?

Det beror INTE på att han inte förstår allvaret eller på att han missat kritiken. Men han har inte så många andra alternativ än att ändå försöka måla upp en helt annan verklighetsbild. En där läget är lugnt och VU ett vanligt rutinmöte.

Kanske är han präglad av den kritik han fick för sin pudel efter avslöjandena om hans boendeersättning i oktober. Då tyckte Juholts supportrar att han egentligen hade behövt be om ursäkt. Nu kör Håkan Juholt en helt annan och tuffare stil.

Kommer Håkan Juholt att sitta kvar?

Det som talar för är att han har visst stöd, en del tycker precis som Juholt själv att han är utsatt för en olycklig kombination av hämndlystna partikollegor och mediedrev. Men Håkan Juholts främsta hopp just nu är nog att partiet är så splittrat att det är svårt att få fram någon ny partiledarkandidat som alla kan enas kring.

Det som talar emot är att det nu tycks vara fritt fram att kritisera Håkan Juholt. När väl ett partidistrikt har börjat är det så mycket lättare för andra att följa efter. Det är extra känsligt för Håkan Juholt, som tidigare haft starkare stöd bland gräsrötterna än i partitoppen. Förlorar han fotfolkets förtroende har Håkan Juholt inget annat att klamra sig fast i.

ANNONS

Redan tidigare har det märkts att partiets tungviktare drar sig allt mer för att utdela sitt odelade stöd för honom. Håkan Juholt har lyckats stöta sig med väldigt många av partiets gamla rävar och har samtidigt haft svårt att bygga något nytt eget lag, många av de tyngsta tjänstemännen runt honom har redan slutat. LO, som ursprungligen var positivt, tycks ha tappat tilltron till honom. Därtill kommer att Håkan Juholt haft problem att leva upp till de övriga förväntningar Socialdemokraterna har på sin partiledare: att vara en trovärdig statsministerkandidat, formulera ny politik, dominera debatten, ena partiet och se till att Socialdemokraterna alltid är störst.

Hur svår är krisen för Socialdemokraterna?

Det är en mycket, mycket djupare identitetskris än nog många förstått. Kritiken och misstron mot Håkan Juholts ledarskap är ett problem. Men inte främst för att han som person skulle vara ett sänke för partiet i väljarnas ögon, utan för att allt fler tvivlar på att han har förmåga att reda ut alla andra problem Socialdemokraterna har. Dit hör att partiet är djupt splittrat politiskt och att det mellan olika falanger märks en iögonenfallande misstro, ibland gränsande till hat. Den stämningen bidrar till att lamslå partiet och hindra all förnyelse.

ANNONS

ANNONS