Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fässbergsgymnasiet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

46 personer varslas när Fässberg stängs

46 personer varslas som följd av att Fässbergsgymnasiet läggs ned. Det står nu klart efter höstens förhandlingar.

Efter flera år med allt färre sökande beslutade kommunfullmäktige i våras att stoppa intagningen till Fässbergsgymnasiet. I dag finns cirka 300 elever på skolan, men när de går ut i vår läggs verksamheten i stort sett ned. Kvar finns då endast gymnasiesärskola och de sista eleverna på el- och energiprogrammet. Nu har också 46 av de anställda på utbildningsförvaltningen varslats om uppsägning. Av dem är ungefär 30 lärare och de flesta arbetar på Fässbergsgymnasiet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Eftersom intaget stoppats är vi tvungna att säga upp personal. Det är ett ekonomiskt varsel som drabbar stora grupper, säger Maria Bergman, HR-chef i Mölndals stad.

Även om nedläggningen av Fässbergsgymnasiet är den främsta orsaken till varslen berörs personal inom hela utbildningsförvaltningen. Eftersom lagen om anställningsskydd följs innebär det att lärare som varit anställda länge kan peta ut någon annan, exempelvis på vuxenutbildningen eller på Krokslättsgymnasiet.

Hur många som kommer att försvinna i slutändan är ännu oklart. Fortfarande pågår omplaceringsutredningar där arbetsgivaren ser över om det finns lämpliga tjänster inom kommunen, till exempel i grundskolan.

– Men bara för att man är behörig att undervisa på gymnasiet är det inte säkert att man är behörig på grundskolan. Det kommer bli svårt att hitta tjänster för alla varslade lärare, säger Maria Bergman.

Ann Having, förhandlare på Lärarförbundet i Mölndal, tror inte heller att många kommer att erbjudas nya jobb inom Mölndals stad.

– Det finns inga lediga platser på skolförvaltningen och det är få som kan matchas. Men har vi tur kanske det blir någon.

Ann Having tillägger att kommunen visserligen har följt de lagar och avtal som gäller, men att Lärarförbundet ändå inte är enig med arbetsgivaren utan anser att fler lärare borde få vara kvar inom organisationen.

– Det är väldigt trist att det inte finns pengar för att behålla fler, det här är ett fruktansvärt kompetenstapp. Dessutom kommer trenden med vikande elevtryck att vända och då är det bra att ha kvar personal som kan möta det.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Det är klart att det här är ett hårt slag, men lärarna hjälps åt och försöker orka fram till sommarlovet för elevernas skull. Frågan är vad som händer sedan, om luften bara går ur dem.

Varslet på utbildningsförvaltningen

Utbildningsförvaltningen ansvarar bland annat för Fässbergsgymnasiet, Krokslättsgymnasiet och vuxenutbildningen i Mölndal.

Förvaltningen har totalt 214 anställda, av dem är 46 personer varslade, både lärare och övrig personal.

Uppsägningstiden varierar, men de flesta av de varslade kommer att jobba fram till sommarlovet 2015.