Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På en gemensam presskonferens gav Kia Andreasson (MP), Anneli Hulthén (S) och Marie Lindén (V) besked om vart regeringens extramiljoner ska gå.

300 miljoner går till stadsdelarna

De statliga extrapengarna till Göteborg går till de krisdrabbade stadsdelarna och till riktade insatser till barn och unga.

- Ett års plåster.

Så beskrev Anneli Hulthén (S) de 375 miljonerna som Göteborg tilldelats i extrapengar från regeringen. På en presskonferens tillsammans med Kia Andreasson (MP) och Marie Lindén (V) berättade kommunstyrelseordförande Hulthén att det mesta av pengarna går det till verksamheterna i stadsdelarna.

Som GP tidigare skrivit saknas sammanlagt 558 miljoner kronor i stadsdelarnas budgetar för att verksamheten ska gå ihop. Nu har Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet beslutat att 275 miljoner ska fördelas till SDN.

Ytterligare 25 miljoner kronor går till en pott som stadsdelarna gemensamt förfogar över. Dessutom får SDN två miljoner till resursnämndsuppdrag.

16 miljoner till ungdomar

Av de resterande pengarna går 16 miljoner till riktade insatser som rör ungdomar. Där finns bland annat tre miljoner för praktikplatser för 500-600 ungdomar, tre miljoner till ungdomsjobb inom idrottslivet och fem miljoner till "unga gröna jobb".

Även utbildningsnämnden får ett tillskott. 18 miljoner ska gå till förebyggande verksamhet, bland annat skolhälsovård. Det innebär att den nedläggningshotade ungdomsmottagningen Humlan kan finnas kvar.

8,5 miljoner till färdtjänst

Det andra utpekade området handlar om färdtjänsten. Färdtjänstnämnden har ett minus på 21 miljoner kronor och förvaltningen har tidigare aviserat avgiftshöjningar för att få sin budget att gå ihop.

Nu går 8,5 miljoner till färdtjänstnämnden och 10 miljoner till Kolla-projektet som ska göra den vanliga kollektivtrafiken tillgänglig för fler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.