Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

3:e våningen | Sketches of the world – the seven continents av och med Gun Lund/E=mc2 och The Gothenburg Combo

I Sketches of the world skapar The Gothenburg Combo och dansgruppen E=mc2 en fantastisk och upplyftande färd, tycker Lis Hellström Sveningson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Dans

3:e våningen

Sketches of the world – the seven continents av och med Gun Lund/E=mc2 och The Gothenburg Combo

Koreografi: Gun Lund

Musiker: David Hansson, Thomas Hansy

Dansare: Gunilla Jansson, Gun Lund, Olof Persson, Åsa Thegerström

Spelas t o m 27/11

Konsten kan bygga världar. Vrida på och rubba det invanda. Återupprätta det förstörda. Öppna nya perspektiv. I dessa dagar är det en tröst att klamra sig fast vid. Föga anade nog gitarrduon The Gothenburg Combo och dansgruppen E=mc2 hur mitt i tiden deras gemensamma projekt Sketches of the world – the seven continents skulle komma att ställa sig. På 3:e våningen sätter de kontinenterna i rörelse just som hela världen gungar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Utgångspunkten är David Hanssons och Thomas Handys – som utgör The Gothenburg Combo – framgångsrika album Sketches of the world från 2010. Med inspiration från de världsomspännande turnéerna har duon tillägnat varje världsdel ett eget stycke magisk gitarrmusik. I samarbete med Gun Lund och dansarna får verket nu en scenisk form.

Det är en fantastisk föreställning. I flera betydelser en resa, inte bara för att musiken och dansen förflyttar oss runt i världen, utan lika mycket för det mentala lyft och de inre rörelser som de framkallar.

Det är självständiga konstarter som möts. Gun Lunds koreografi illustrerar aldrig musiken och de två musikernas närvaro på scenen är respektfullt integrerad i helheten.

Den som vill kan göra en gissningslek av vilka kontinenter de olika avsnitten uppehåller sig på. Programbladet ger facit.

Med eller utan karta är det en spännande färd som börjar i Antarktis med ismassor suggestivt på drift. Klimathotet frasar. Färden går vidare med kultur och natur som glider i varandra som både konkreta och upplösta former. Dansarna Gunilla Jansson, Gun Lund, Olof Persson och Åsa Thegerström upprättar symmetrisk energi i ett rutnät av ljus, rullar som vågor över golvet och smyger djurlikt i dunklet. Först mot slutet träder människan fram. I den värld som då formas vill jag leva.