Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

3 000 tågade mot rasismen

Den våldsamma nazistattacken i Kärrtorp blev droppen. På torsdagskvällen trotsade minst 3 000 personer decemberfukten och gick med i fackeltåget mot rasism från Götaplatsen till Järntorget. - En fin protest mot de obehagliga vindarna som drar genom samhället, säger initiativtagaren Julia Forsberg.

Nästan exakt på slaget 18 lämnade fackeltåget Götaplatsen, följde Avenyn och Vasagatan via Haga hela vägen bort till Järntorget. Långt fram i tåget vandrade Julia Forsberg med ett stillsamt leende på läpparna.

- Jag är så oerhört stolt över att så många människor mött upp i kväll att jag blir alldeles tårögd, säger hon när tåget svänger ut på Landsvägsgatan och närmar sig Järntorget.

Det var efter söndagens nazistattack mot en fredlig demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp som Julia Forsberg kände att måttet var rågat. Hon ville göra något. Fel. Hon var tvungen göra något.

- Människor som kastar glasflaskor efter ungdomar och barnfamiljer som demonstrerar mot främlingsfientlighet ... man blir så ledsen och arg när sådant händer. Sedan kände jag att något måste göras. Men får inte bli likgiltig.

Julia Forsberg rådfrågade några vänner och gjorde ett upprop på Facebook. Därefter beslutade hon sig för genomföra en bred, fredlig och opolitisk manifestation mot främlingsfientlighet och rasism.

Vid lunchtid hade 2 700 personer tackat ja på Facebook. Strax före klockan 18 räknade Julia Forsberg med kanske 1 000 personer. Det blev fler än 3 000.

- Fantastiskt! Det känns skönt att så många vägrar acceptera det kalla och fula samhällsklimatet som håller på att växa sig allt starkare.

Mitt i tåget gick Andreas Abrahamsson med vännerna Linnea Emanuelsson, Malin Roos och Pavel Rodin. För dem var det en självklarhet att ställa upp och gå i fackeltåget

- Vi kommer aldrig att acceptera främlingsfientlighet eller rasism, men det känns tyvärr som att det sprider sig alltmer. Med tanke på att 2014 är ett valår så blir det nog till att tåga fler gånger, sade Andreas Abrahamsson.

Väl framme på det överfulla Järntorget höll bland andra Christer Mattsson från Teskedsorden, som kämpar för tolerans och mot fanatism i alla dess former, ett uppskattat tal och trubaduren Loke underhöll.

En bit bort stod polisens presstalesman Björ Blixter och fullkomligt öste beröm över både arrangörer och deltagare.

- Vi har inte haft några som helst incidenter längs vägen, inte nåt. Det är bara att dela ut högsta betyg till alla som varit ute och tågat i kväll.

Till och med bilisterna ville Blixter lyfta fram.

- Flera bilförare frågade oss varför det var avspärrat och när vi förklarade läget sade nästan allihop "ok, vad bra".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.