Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

27 unga män gripna efter skottlossning

Massgripandet i Malmöstadsdelen Rosengård sent på måndagskvällen betecknas som unikt. Totalt 27 män är nu misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Poliser var på plats i området redan innan det började skjutas och blev delvis vittnen till skottlossningen vid 23-tiden på kvällen. Det är förklaringen till att så många kunde gripas.

– Vi lyckades spärra av området väldigt snabbt och sedan har man tagit in de här personerna som var på platsen, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid polisen Region Syd.

Ganska unikt
Han har under sina 40 år som polis inte varit med om ett gripande i så stor skala.
– Det här är ganska unikt. Ofta kommer vi ju senare in i bilden, säger Hans Nilsson.
Många av de gripna finns med i polisens register sedan tidigare. De är i spridda åldrar, men en majoritet är födda på 80- och 90-talet.

Bildar kommission
– Nu kommer åklagarna att bilda en kommission tillsammans med ett förhörsteam från polisområde Malmö och höra de här personerna och delge misstanke utifrån den tekniska bevisningen, säger Hans Nilsson.

Husrannsakningar har genomförts i både lägenheter och bilar i området. Under natten har polisens tekniker säkrat spår och avspärrningarna är nu hävda.

Det började med skottlossning från gårdssidan mot en fastighet på Ramels väg. Sedan avlossades skott på gården och därefter från minst två olika lägenheter mot folksamlingen på gården. Trots den omfattande skottlossningen finns inga uppgifter om personskador, något Hans Nilsson betecknar som "ett rent under".

– Jag hörde först fyra skott och sedan hörde jag fyra till precis efter. Det här känns inte alls bra. Det är inte säkert här, säger en boende på Ramels väg till sydsvenskan.se.

Pågående rättegång

Polisen vill inte spekulera kring bakgrunden till skottväxlingen, eller om det kan ha koppling till söndagskvällens händelser, då ett annat flerfamiljshus på Ramels väg i

Malmö besköts. I det huset bor bland annat en person som avslöjats som tänkbar poliskälla i fallet med sprängningarna mot fastighetsbolaget Victoria Park i slutet av förra året, skriver Sydsvenskan.

På måndagen inleddes en rättegång i Malmö tingsrätt mot sex personer som är misstänkta för de sprängningarna. Den huvudmisstänkte 20-åringen tillhör en av tre familjer som hotades med vräkning från bolagets lägenheter.