Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

25-åring dömd för grovt vapenbrott

2007 dömdes Mirsad Bektasevic till ett långt fängelsevistelse för terroristbrott. Han utlämnades sedan från Bosnien och släpptes därefter i Sverige. Men nu fälls 25-åringen igen – för grovt vapenbrott.

Bektasevic, uppväxt i Kungälv, blev riksbekant när han av en domstol i Sarajevo fick åtta år och fyra månader för terroristbrott, olaga vapeninnehav och våld mot tjänsteman.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mirsad Bektasevic hade redan hösten 2005 gripits i en släktings bostad tillsammans med en danskturkisk man och satt häktad i två år före rättegången.

Vid razzian, som låg till grund för domen, påträffades bland annat skjutvapen, sprängmedel, ett så kallat självmordsbälte och en videofilm som gav instruktioner om bombtillverkning.

2009 beviljades han, efter egna önskemål, överföring till svensk anstalt.

I maj 2011 frigavs Bektasevic villkorligt, med en prövotiden som inte går ut förrän 2014.

För närvarande är 25-åringen skriven på en adress i Göteborg. Vid ett tillslag mot en lägenhet på Hisingen i början av februari påträffades han tillsammans med några anhöriga.

Mirsad Bektasevic tog omedelbart och ensam på sig ansvaret för den pistol med laddat magasin och de 55 kulor som polisen hittade.

Enligt tingsrättens uppfattning har vapnet inte innehafts på allmän plats och inte heller utgjort någon direkt fara för den närmaste omgivningen.

Eftersom Bektasevic tidigare straffats för terroristbrott och då han "umgås i kriminella kretsar" är det dock trots allt – anser domstolen – fråga om ett grovt vapenbrott.

Mirsad Bektasevic hävdar att han upplevt sig hotad efter hemkomsten, att han fruktat för sin säkerhet och att han därför tvingats att beväpna sig.

Påföljden blir sex månaders fängelse, och i detta ingår även ett par mindre allvarliga brott.