Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

244 vapen i beslag i polisens gänginsats

Polisen redovisar nu resultatet av insatsen Trygg i Göteborg: Fem gripna för delaktighet i mord. 244 vapen, 233 kilo marijuana och minst 2,5 miljoner i kontanter tagna i beslag.

I september 2013 sköts två unga män ihjäl i en skogsdunge vid Väderilsgatan i Biskopsgården.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det blev samtidigt startskottet för den särskilda poliskommenderingen Trygg i Göteborg.

Den har inneburit en intensifiering av arbetet i Backa och Biskopsgården på Hisingen, i Tynnered och Frölunda i syd, i Bergsjön och Kortedala i nordost och i Hjällbo och Hammarkullen i Angered.

Läs också: Insats i Göteborg som ger resultat

Den senaste månaden har inneburit viss framgång när det gäller ett par av dödskjutningarna. Tre unga män häktades i förra veckan, misstänkta för inblandning i vansinnesdådet mot Vår Krog & Bar, den 18 mars, då två män mördades.

Två andra sitter frihetsberövande för medverkan i mordet på en äldre man på Väderkvarnsgatan i Brämaregården, den 15 april.

Ytterligare ett antal ärenden ligger dock öppna.

Däribland den kraftiga bilexplosionen i Torslanda, den 12 juni, då fyra personer omkom. En förundersökning gällande grov allmänfarlig ödeläggelse pågår.

– Vi arbetar intensivt med att utreda dessa allvarliga händelser men lägger även stor kraft på att förhindra att fler skjutningar eller andra grova brott ska ske och på det trygghetsskapande arbetet, säger kommenderingschef Emelie Kullmyr.

Inom brottsförebyggandet är ett viktigt mål att få bort illegala vapen från Göteborgs gator.

Sedan insatsen inleddes har polisen plockat in 244 vapen, varav 58 automatvapen, 161 pistoler/revolvrar och 21 gevär. Dessutom brand-, splitter- och rörbomber samt handgranater och stora mängder ammunition och sprängdeg.

Även beslagen av narkotika – basen för de kriminella gängens affärer – är omfattande:

233 kg marijuana, 131 kg amfetamin, 21,5 kg kokain, 12 kg khat, 9 kg cannabis, 1,7 kg narkotikaklassade tabletter (bland annat ecstasy), 1 kg heroin och 800 g spice.

När det handlar om kontanter gör polisen bedömningen att åtminstone 2,5 miljoner kronor, som anses vara resultatet av brottslig verksamhet, hittills förverkats.

Tillkommer gör 780 000 kronor som myndigheterna tagit från två ledande individer i ett nätverk från Södra Biskopsgården.

Domen i tingsrätten, som även innebar kännbara fängelsestraff, har överklagats till hovrätten.

Läs också: Polisen tar sikte på pengarna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.